Média
youtube

Segítséget kapnak a bajba került YouTube videósok

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2015. 11. 23. 16:56

A Google mint a YouTube videómegosztó tulajdonosa 1 millió amerikai dollárt különít el jogi költségekre azon tartalomkészítők számára, akik szerzői jogi aggályok miatt videóeltávolításra irányuló felszólítást kaptak. Azonban csak kevesek jutnak érdemi segítséghez.

A Google akkor avatkozik be, ha úgy érzi, hogy az eltávolítandó tartalom tisztességesnek tekinthető. Ugyanakkor a cég elismerte, hogy csak maroknyi ember részesül ebben a támogatásban – számolt be a BBC.

A szerzői jogtulajdonosok a vonatkozó jogi szabályozás, a DMCA (Digital Millennium Copyright Act) alapján gyakran fordulnak a Google-höz vagy más weboldalakhoz, ha szerzői jogsértést észlelnek, például a tartalmaikat felhasználják mások. Ebben az esetben a sérelmezett tartalom eltávolítását kérhetik.

Vannak azonban a törvényben kivételek is, amelyek világszerte eltérőek lehetnek, de például olyan egyéb anyagokra is kiterjed, amelyeket kommentár vagy paródia céljából osztanak meg.

Szerzői jogsértésre figyelmeztető üzenet a YouTube-on.

Az Egyesült Államokban, ha egy műnek csak egy kis részletét használják ilyen kontextusban, illetve tudósítás vagy oktatási célból “veszik kölcsön”, akkor arra nem vonatkozik a szerzői jogi védelem, azaz felhasználható más műben.

Fred von Lohmann, a Google jogi igazgatója a most felajánlott segítség kapcsán azt írta egy blogbejegyzésben, hogy azon videók gazdáinak biztosítanak támogatást, amelyeket egyértelműen fair módon tettek közzé, ám ennek ellenére a DMCA alapján valakik el akarják távolíttatni. Ezeket a videókat a Google nem fogja levenni a YouTube-ról az erre irányuló megkeresés ellenére, és a felmerülő jogi költségeket a cég teljesen átvállalja – tette hozzá Fred von Lohmann.

A jogi vezető ezt azzal magyarázta, hogy tisztában vannak vele, hogy az alkotók sokszor fenyegetve érzik magukat az ilyenkor felmerülő jogi eljárás miatt. Fred von Lohmann ugyanakkor hozzátette, hogy sajnos nem tudnak minden videókészítőnek jogi segítséget biztosítani.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.