GYERE - Gyermekek Egészsége Program
Média

Gyermekegészégügyi programot támogat a Nestlé

24.hu
24.hu

2015. 11. 12. 09:48

Szerencsen is útjára indul a GYERE – Gyermekek Egészsége Program a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének vezetésével. A cél a gyermekek egészségtudatos életmódjának kialakítása, mellyel a gyermekkori elhízás megelőzését kívánják elérni. A három évig tartó programban a város teljes 0-18 év közötti lakossága, összesen 2259 gyermek vesz részt. A kezdeményezést a Nestlé támogatja.

2014-ben Magyarországon elsőként Dunaharasztiban indult el a GYERE – Gyermekek Egészsége Program, mely egy három évre szóló, a gyermekkori elhízás megelőzését célul kitűző kezdeményezés.  A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége szakmai vezetésével megvalósuló programban Dunaharasztiban jelenleg több mint 3300 gyermek vesz részt és a helyi mérések szerint a 10-12 éves korosztály a legveszélyeztetettebb a túlsúly szempontjából.

Dunaharaszti mellett most az MDOSZ egy újabb településen, Szerencsen is elindítja a programot. A fejlettebb központi régió után tudatosan egy más szociális és egészségügyi problémákkal küzdő helyszínt választottak. A GYERE Program a Nestlé az Egészséges Gyermekekért Program támogatásával valósul meg Szerencs városában.

„A GYERE Program a világ legnagyobb, az elhízás megelőzését szolgáló hálózata, az EPODE keretein belül valósul meg Magyarországon is. A módszer hatékonysága abban rejlik, hogy a program során a gyermekeket közvetlenül, illetve a lakóhely, az iskola és a családi normák pozitív befolyásolása révén segítjük a helyes táplálkozás, aktív életmód elsajátításában. Az elkövetkező három évben a lakóközösség egészének mozgósítása, az összes érintett bevonása révén szándékozunk olyan környezetet létrehozni, amely támogatja a családokat az egészséges életmód elsajátításában” – mondta el a GYERE Programot vezető Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága az életmóddal, így a táplálkozással összefüggő nem fertőző, krónikus betegségek elleni fellépést kiemelt kérdésként kezeli, ez az „Egészséges Magyarország 2014-2020” Egészségügyi Ágazati Stratégia egyik fő cselekvési területe. „Az európai, illetve globális trendhez hasonlóan a hazai lakosság, és különösen a gyermekek körében tapasztalható túlsúly és elhízás arányának növekedése jelentős népegészségügyi probléma, amelynek leküzdésére a kormány az elmúlt években számos intézkedést hozott. Ilyenek többek között a népegészségügyi termékadó bevezetése, a közétkeztetés egészségessé tételét szolgáló jogszabály megalkotása, a mindennapi testnevelés bevezetése, valamint iskolai modellprogramok indítása, fenntartása. Ebbe a körbe nagyon jól illeszkedik a széles körű szakmai és társadalmi együttműködés alapján megvalósuló GYERE Program, amely jó példaként szolgál a gyermekelhízás kérdésének komplex módon, valamennyi érintett szereplő bevonásával való kezelésére” – tette hozzá dr. Biró Krisztina minisztériumi osztályvezető.

Szerencsen a város teljes 0-18 év közötti lakossága, összesen 2 259 gyermek vesz részt a programban; a dietetikusok hat oktatási intézmény, a védőnők, a helyi közétkeztetés képviselőinek, valamint a szülők bevonásával ismertetik meg a gyerekeket a kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgás fontosságával.

„Összhangban kezdeményezéseinkkel, amelyek a helyi családok egészségtudatosságának javítására irányulnak, a GYERE Program jelentős mértékben hozzájárul a kedvezőtlen táplálkozási szokások javításához, különös tekintettel a kisgyermekek táplálkozására”– mondta el Jean-Pierre Polanen, a Nestlé szerencsi gyárának igazgatója.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.