Light

Alaposan megcsappant az érdeklődés Tunézia iránt

A tunéziai kormány nagy erőkkel próbálja visszacsalogatni az idei, csaknem hatvan halálos áldozattal járó merényletek után a turistákat – 1600 felfegyverzett rendőr őrzi a tengerpartokat, további 19 ezer a városokat. Állami támogatást adnak az utazásszervezőknek és a szállodáknak is.

Márciusban a Bardo Múzeumban történt 20 halálos áldozattal járó merénylet, júniusban pedig Szúszában a tengerparton támadtak nyaralókra, 38 ember, döntő többségében külföldiek vesztették életüket a terrortámadásban. A merényletek hatására csökkent a magyarországi érdeklődés is az észak-afrikai ország iránt – írja a Világgazdaság. A Kartago Tours és a Taurus Reisen charterjáratai 50-60 százalékos kihasználtsággal szállnak fel Budapestről.

A Magyar Utazási Irodák Szövetségének alelnöke elmondta: a helyzet már konszolidálódott Tunéziában, de a turisták közül sokan inkább máshová foglalják át nyaralásukat. A tartós visszaesés miatt jelentős kedvezményekre lehet számítani a tunéziai utak esetében, ami újra kedvet csinálhat a nyaralóknak. Most azonban Egyiptom, Törökország és Bulgária felé fordultak a turisták, de Horvátország is felértékelődött.

Molnár Judit szerint ugyanakkor drasztikus átrendeződés nem várható, mert az utóbbi években kisebb volt Tunézia jelentősége a magyar piacon. Hozzátette: a programokat, ellátást és árakat tekintve leginkább Egyiptom képes helyettesíteni Tunéziát, Törökország már magasabb árkategóriában helyezkedik el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik