Light

Lázadnak a rabságban tartott polipok

polip (polip)
polip (polip)

Egy példány szökni próbált egy Seattle Akváriumból, egy másik pedig ellopta egy kutató kameráját Washingtonban.

Lehet, hogy pusztán véletlen egybeesés, de nem zárható ki, hogy egy nagy polipösszeesküvés áll a háttérben. Két esemény járta be a napokban az amerikai sajtót, mindkettő főszereplői gyanúsan viselkedő tengeri nyolckarúak.

A Seattle Akváriumban a látogatók legnagyobb megdöbbenésére egy óriáspolip felmászott a börtöneként funkcionáló tartáj üvegfalán, és csápjaival a gyerekeket ijesztgette – számolt be az esetről a BuzzFeed. A helyzetet végül az Akvárium egyik bátor alkalmazottja mentette meg, aki visszatuszkolta a polip karjait a falon belülre. A helyzet komolyságát jelzi, hogy a esetről készült videón jól hallható, hogy a akváriumi alkalmazott kétségbeesetten hív erősítést rádióján.

Mindeközben az Egyesült Államok fővárosában egy másik polip is akcióba lendült – tudósít a Washington Post. BenjaminSavard, a Middlebury College munkatársa egy apró GoPro kamerát helyezett el egy polip akváriumában. Az volt a célja, hogy az automata kioldóval felszerelt kamerával, értékes felvételeket készítsen az idegtudományi tanszék diákjai számára. A kutatók azt akarták vizsgálni, hogy az Octopus bimaculoides fajába tartozó egyed képes-e ellesni betanított társaitól, hogyan kell kinyitni egy ételes dobozt. Az állatnak azonban más tervei voltak: megragadta a kamerát, bekapcsolta, és készített egy fotósorozatot: többek között a meglepett Savardot is sikerült lencsevégre kapnia.

Fotó: Benjamin Savard/Middlebury College

 

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik