Kultúra

A hollandoknak is tetszik Az állampolgár

Annyira, hogy díjazták is Vranik Roland filmjét, méghozzá a Hágában rendezett Movies that Matters filmfesztiválon.

Az állampolgárt díjazta az egyetemisták zsűrije a hágai Movies that Matters nemzetközi filmfesztiválon, a díjat Vranik Roland személyesen vette át. A kilencnapos fesztivál mintegy hatvan alkotást vonultatott fel számos közönségtalálkozóval a holland fővárosban az elmúlt héten.

Az állampolgár (előzetes itt) egy megrázó szerelmi történet amatőr színészekkel, minimalista eszközökkel és sok humorral mutatja be egy másik országba való beilleszkedés emberi oldalát. A Bissau-Guineából származó és 30 éve Magyarországon élő dr. Cake-Baly Marcelo, a miskolci színház színésznője Máhr Ágnes és az iráni Shekari Arghavan főszereplésével készült alkotás a Popfilm produkciója.

Az állampolgár világszerte nagy sikerrel szerepel a filmfesztiválokon. A közelmúltban előbb a legjobb forgatókönyv díját nyerte a Fantasporto filmfesztivál Rendezők Hete programjában Portugáliába, majd a legjobb filmdrámának járó elismerést kapta a Cinequest filmfesztiválon Kaliforniában.

A Filmalap támogatással készült dráma forgatókönyvét Vranik Roland rendező és Szabó Iván, az SZFE tanára közösen írta. Az állampolgár jelenleg is látható a hazai mozikban a Mozinet forgalmazásában.

Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap

Ajánlott videó

Olvasói sztorik