Kultúra

Scarlett Johansson hatására videó készült a hollywoodi „kifehérítésről”

A héten érkezik a mozikba a Páncélba zárt szellem, az a mangából és animéből adaptált hollywoodi blockbuster, ami már a szereposztásával kereszttűzbe került. Az eredeti történetben japán származású humán-kiborg Majort a filmváltozatban egy fehér színésznő, Scarlett Johansson játssza. A kifehérítő döntésről nem csak számtalan mém, de még egy videóesszé is született.

A kifehérítés (angolul whitewashing) nem ismeretlen fogalom a hollywoodi filmtörténetben, bevett szokás az adaptálás során átváltoztatni az eredetileg más etnikumú szereplőket fehérekre. Az utóbbi évtizedekben ez a gyakorlat megmaradt, annyi a különbség, hogy mostanában a kifehérítést nem lehet megúszni kritika nélkül.

A Páncélba zárt szellem erre kitűnő példa, legutóbb a film reklámozására gyártott mémgenerátorral égtek be, ahol a rajongók egy alkalmazással Páncélba zárt szellem filterrel ellátott képeket készíthettek, melyeken az „I am” mondatot egészíthették ki a saját gondolataikkal. Az alkotók eredetileg az „I am Major” (Őrnagy vagyok) szlogenre próbáltak építeni, azonban az internetes trollok egy csomó olyan képet készítettek a generátorral, amelyekkel erőteljesen kritizálják a rendező döntését. Ilyen volt a Scarlett Johanssont ábrázoló „Nem vagyok japán”-kép, vagy az anime Major képével ellátott „Én vagyok a kifehérítés legújabb áldozata”-mém.

A film rendezője, Rupert Sanders reagált az őt ért vádakra:

Úgy gondolom, hogy minden casting-döntéssel valaki elégedetlen lesz. Én továbbra is kiállok a döntésem mellett, generációja legjobb színésznőjéről van szó, és megtisztelve érzem magam, hogy szerepel a filmemben. Rengeteg ember, aki részt vett az eredeti anime készítésében, lelkesen támogatta a döntést, mert csodálatos tehetség és kevés olyan színésznő van, mint ő.

A Páncélba zárt szellem hatására készült egy új Fandor videó is LJ Frezza jóvoltából, aki röviden ismerteti a hollywoodi kifehérítés történetét. Példaként említi többek között az Aloha (2015) című filmet, amelyben el kéne hinnünk Emma Stone-ról, hogy ázsiai, illetve több olyan adaptációt is, ahol az eredeti műben ázsiai szereplőt cseréltek ki fehér színészre (A holnap határa, Az utolsó léghajlító, Dragonball, Speed Racer).

Tilda Swinton is megjelenik a videóban, aki a legutóbbi Marvel-filmben, a Doctor Strange-ben alakított egy eredetileg tibeti karaktert. A legelképesztőbb példa az 1954-es Gojira című japán film, ami az Egyesült Államokba Godzilla: King of Monsters címen jutott el, és mivel a stúdiófőnökök aggódtak, hogy az amerikai nézőközönség nem tud majd azonosulni a japán szereplőkkel, belehelyeztek egy öltönyös fehér férfit, aki a videóba bevágott jelentben épp a menekülő japánok között néz magabiztosan fel az óriásszörnyre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik