Kultúra

Már évszázadok óta egy oszlop által összenyomott férfi fekszik Aquinói Szent Tamás ereklyéi mögött

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2017. 01. 24. 19:01

Na persze nem úgy, hiszen csak egy fura faragványról van szó, melynek megszületését máig rejtély övezi.

Korábban a témában:

A franciaországi Toulouse központjában áll a dominikánusok legszebb kolostora, melyet a későbbi Szent Domonkos alapított 1215-ben a rend első férfikolostoraként. Ennek részét képezi a nyolcvan méter hosszú, téglából épült óriási templom, melyben 1369-ben kaptak helyet az Angyali Doktorként is emlegetett Aquinói Szent Tamás ereklyéi.

Ezeket 1791-ben, a domonkosrendiek menekülésük során elvitték, és csak a szent halálának ötszázadik évfordulóján, 1974-ben foglalhatták el újra régi helyüket – a főoltár alatt.

A köztes két évszázadban a templom, illetve a rendház számos feladatot töltött be: Napóleon pihenő katonáival és fegyvereivel volt tele, iskolások használták tornateremként, kiállításokat rendeztek benne, az első világháború alatt pedig a párizsi múzeumok felbecsülhetetlen értékű kincseit tárolták itt.

A XX. században szépen helyreállított templom mindezek mellett azonban még egy érdekességgel büszkélkedhet, hiszen az oltár mögött furcsa részletre bukkanhatunk, mely a látogatók jó részének biztosan nem tűnik fel:

egy férfi két pillér által összenyomott testére.

Az apró kőkezekre és lábakra máig sincs magyarázat, de minden bizonnyal épp úgy az építők művészi szabadságának példája lehetett, mint a nemrégiben bemutatott templomi vízköpők és domborművek, melyek részben a modern kor, részben pedig az elmúlt évszázadok gyermekei.

Fotó: Pistolero31, LawrenceOP, Aidan Wakely-Mulroney
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.