Kultúra

Felgyújtotta magát egy lelkész, hogy így tiltakozzon az egyház kommunista elnyomása ellen

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 09. 13. 12:24

A kommunista Kelet-Németországban nem volt könnyű az egyházak helyzete.
Az ikonikus fotók egyike, Malcolm Browne munkája

Bizonyára a legtöbbek számára ismert a vietnami buddhista szerzetes, Thích Quảng Đức története, aki 1963. június 11-én egy forgalmas saigoni kereszteződésben lobbantotta magát lángra, hogy ezzel tiltakozhasson a dél-vietnami kormány buddhista-üldözése ellen.

A fotók az elmúlt több, mint ötven évben számtalan alkalommal bejárták már a világsajtót, arról azonban keveseknek van fogalmuk, hogy a hasonló esetek máig folytatódnak, sőt, hasonlók Európában is történtek.

Oskar Brüsewitz

Ezek közül a legfontosabb a Litvániában született keletnémet evangélikus lelkész, Oscar Brüsewitz története, aki a második világháború utolsó hónapjaiban, mindössze tizenöt évesen csatlakozott a Wehrmachthoz, majd orosz hadifogságba került. A háború után, Kelet-Németországba hazatérve cipésszé képezte magát, de 1964-ben jelentkezett az erfurti evangélikus teológiára, melynek elvégzése után, 1970-ben a rippichai evangélikus templom lelkészévé nevezték ki.

Szovjetellenessége itt hamar a felszínre bukkant, így többször is szembefordult a keletnémet kormánnyal, és szimbolikus tettekkel fejtette ki véleményét a sokszor vallási témájú döntéseikkel szemben. A hatóságokat persze egyre inkább zavarták ezek az akciók, így 1976-ban a kormány véleményét magáénak valló egyházi vezetés felkérte Brüsewitzet, hogy hagyja el Rippichát.

A lelkész így is tett: kombi Wartburgjával a közeli Zeitz egyik temploma előtt lévő piactérre hajtott, kiosztott néhány száz, a kommunisták oldalán álló egyházról szóló röplapot, és egyszerűen felgyújtotta magát.

A közelben tartózkodó titkosrendőrök még időben eloltották a lángokat, de Brüsewitz négy nappal később a kórházban belehalt a sérüléseibe.

A templom, az előtte fekvő térrel

Halála nem volt értelmetlen: az egyház átgondolta viszonyát a kommunista vezetéssel, ma pedig már úgy tekintenek Brüsewitz tettére, mint egy korai lépésre a berlini fal 1989-es leomlása felé.

A kormány persze megpróbálta elnyomni az erről szóló híradásokat, majd a lelkészt pszichopataként beállítani, sőt, a Szocialista Párt (SED) lapja, a Neues Deutschland Ne tégy hamis tanúbizonyságot címmel megjelent anyagában egyenesen azt írta, hogy a tett egy beteg, őrült elme akciója volt. A lap harminc évvel később, 2006-ban elnézést kért ezért, állítva, hogy a cikket, sok másikhoz hasonlóan nem egy újságíró, hanem a Szocialista Párt egy irodájának munkatársai írták.

Fotó: BildWikimedia Commons
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.