Kultúra

Egy bokszolócsajról szóló rövidfilm lett az idei BuSho legjobbja

Véget ért a 12. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál, amelynek fődíját a Kovács István rendezte Betonzaj című alkotás nyerte.

A Kovács István rendezésében készült Betonzaj (előzetes itt) kapta az BuSho (Budapest Short) Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál fődíját, az Arany BuShót. Ferenczik Áron Szabó úr című alkotása Ezüst BuSho díjat, Kevork Aslanyan Getting Fat in a Healthy Way című filmje pedig Bronz Busho díjat érdemelt ki.

A beérkezett 1189 alkotás közül 74 rövidfilm szerepelt a versenyprogramban, ezeket tekinthették meg a nézők a múlt héten a Puskin moziban a nemzetközi zsűrivel közösen, majd az esti ismétlő vetítéseken a Corvin Clubban, valamint a további vidéki és határon túli helyszínek valamelyikén. Ezek közül a filmek közül választotta ki a zsűri a győzteseket, akik a Solide Art által készített szobrocskákat vihették haza szombaton.

A nemzetközi zsűri tagja volt Nadja Bakuradze orosz kísérleti filmes, videóművész; Christian Inaraja Genís katalán grafikusművész, illusztrátor; Koncz Teréz kreatív producer, rendező; az állandó zsűritag Wolfgang Leis marketing szakember.

A diákzsűri a legjobb fikciós filmnek a Belissima című olasz alkotást, a legjobb kísérleti filmnek az osztrák Metube 2. epizódját, a legjobb animációnak Kopasz Milán Beyond című filmjét választották.

A nemzetközi zsűri a legjobb animáció díját a Satie’s “Parade” című japán alkotásnak, a legjobb vígjáték díját a francia-belga koprodukcióban készült The black bear című filmnek ítélte. A legjobb ötlet/forgatókönyv díjat az orosz Konsztantyin Bronzit We Can’t Live Without Cosmos című munkája érdemelte ki. A legjobb operatőri díjat Nina Gantz kapta az Edmond című filmért, a legjobb színészi alakítás díjat Julia Pointner gyermekszínésznek ítélték az osztrák Patrick Vollrath Alles wird gut című filmjében nyújtott felejthetetlen alakításáért. A soproni BuSho helyszín különdíját Oláh Kata vehette át En Passant című filmjéért, a közönségdíjas a Simonyi Balázs rendezte Indián című film lett.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a legjobb magyar animációs filmként Takács Anikó Cosmic Jacuzzi című munkáját, a legjobb magyar kisjátékfilmként pedig a Betonzajt díjazta.

A Sziget Kft. felajánlását a Képzavar című film nyerte Fazekas Gyöngyi rendezésében. A zsűri dicsérő oklevelét és egy erre átalakított szobrot vehetett át Visky Ábel a Romanian Sunrise című alkotásáért. A legjobb kísérleti film díját Reinhold Bidner Ex Terrat című mozgóképe kapta.

Forrás: BuSho, MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik