Kultúra

Folytassa megint! – új életet lehelnek mindenki kedvenc sorozatába

Az emberek szeretnek nevetni. De nagyon viccesnek kell lennie, mert magasan van a léc.

Jeremy Thomas

A Folytassa sorozatot lehet szeretni vagy utálni. Sokan nem értékelik az efféle „vásári komédiát” a maga vaskos, összekacsintós, frivol poénjaival, túlzó színjátékával. Én azonban azt vallom, hogy a humornak is több arca van. John Cleese-zel értek egyet, aki így fogalmazott:

„Az én humorízlésem meglehetősen egyetemes. Nem számít, hogy farce, magasröptű humor, szatíra vagy burleszk – ha jó, akkor megnevettet.”

Részlet a Folytassa újra, Doktor című filmből:

Persze fontos a nosztalgia is. Gyerekkorom meghatározó filmélményei közé tartoznak a Folytassa filmek. Apukám mindig áradozott róluk. Ő szerencsés volt, mert még moziban láthatta őket. Olyan élvezettel tudta felidézni a poénokat, hogy már rajongó voltam, pedig még egyet se láttam. Emlékszem, mekkora várakozással ültem le, amikor a tévé először adta a Folytassa Kleót, és mennyire örültem, amikor megkaptam az első saját VHS videokazettámat – fiatalok kedvéért: az a paleo DVD –, a Folytassa, nővért. Nem okozott csalódást, végérvényesen a sorozat rabja lettem, és ez a szerelem a mai napig tart.

A legrégebbi és a leghosszabb

A közhiedelemmel ellentétben nem a James Bond, hanem a Folytassa minden idők legrégebbi és leghosszabb angol filmsorozata. Peter Rogers producer és Gerald Thomas rendező 1958-ban mutatta be a Folytassa őrmestert, és eddig 31 rész készült belőle. A James Bond első darabját, a Dr. No-t 1962-ben kezdték vetíteni és a 2015-ös Spectre a 24. film a sorozatban.

 

Sajnos a That’s Carry on! (Folyton folyvást folytassa) című „best of” válogatáson kívül nem jutottak el Magyarországra a franchise tévéműsorai, pedig készült négy karácsonyi különkiadás, és egy Carry on Laughung (Folytassa a nevetést) című, két évadot megért sorozat is. Sőt, Carry on London (Folytassa, London!) címen egy revüműsort is színpadra állítottak.

Épp ezért nem csoda, hogy felkaptam a fejem, amikor néhány napja azt olvastam, hogy két éven belül új Folytassa film bemutatását tervezik. Természetesen azonnal kutatni kezdtem, hogy összeszedjem a projektről szóló információkat, és szerencsém volt. A legnépszerűbb közösségi oldal Carry on rajongói csoportjában ugyanis sikerült megismerkednem Yvonne Adamsszel, aki az új produkcióban a Head of Talent szerepét tölti be. Az ő feladata felépíteni a csapatot, amely új életet lehel a Csipke Rózsika álmot alvó sorozatba.

A produkció munkacíme Folytassa megint! (Carry on Again). A projekt irányítói Yvonne Adams és Nigel Gordon-Stewart produkciós igazgató. De küldetésükben nincsenek egyedül. Támogatóik között van például Jeremy Thomas, aki többek között olyan filmek producere volt, mint a hírhedt Sex Pistols együttesről szóló, nagy botrányt kavart Great Rock ’n’ Roll Swindle, vagy Bernardo Bertoluccitól Az utolsó császár, A kis Buddha és A lopott szépség. Nagybátyja pedig nem volt más, mint Gerald Thomas, a Folytassa filmek rendezője.

Érdekességek

Magyarországon alighanem Peter Gilmour számít a legismertebb Folytassa szereplőnek. A Folytassa sorozatban ugyan csak kisebb szerepeket kapott, Magyarország viszont éveken keresztül drukkolt neki, vagyis Onedin kapitánynak.

 

Charles Hawtrey-t filmszerepei mellett a Beatles is hallhatatlanná tette, ugyanis a Two of Us című Paul McCarteny dal előtt John Lennon egy kis szöveget mond, amiben megemlíti a nevét: „I Dig A Pygmy by Charles Hawtrey and the Deaf Aids. Phase one, in which Doris gets her oats.”
Maga a szöveg egyébként értelmetlen halandzsa, Johnra jellemző bohóckodás.

 

Valerie Leon személyében még egy Bond-lány is szerepelt a sorozatban.

Folytassa Angliában:

Yvonne Adams készségesen válaszolt a filmmel kapcsolatos kérdéseimre:

Hollywoodot elárasztják a franchise-ok és a remake-ek. Egyik legjobb példa erre az új Star Wars epizód. Lehet, hogy részben ez adta az ötletet a Folytassa sorozat életre keltéséhez?

Nem vagyok biztos benne, hogy ez ennyire tudatos döntés lett volt, de elismerem, hogy a nosztalgia nagyon hatékony recept. Úgy gondoljuk, hogy a moziból kiveszett a régi, családi szórakoztatás.

Kinek az ötlete volt új Folytassa filmet készíteni?

Yvonne Adams
Yvonne Adams

Néhány évvel Peter Rogers (a sorozatot létrehozó producer) 2006-os halála után Nigel Gordon-Stewart produkciós igazgatóval egy másik projekten dolgoztunk, és úgy döntöttünk, ideje hozzálátni egy új Folytassa filmhez. A jogtulajdonos, Brian Baker mindig is szerette volna tovább vinni Peter örökségét, de megfelelő csapatra volt szüksége, hogy beinduljanak a dolgok. Úgyhogy végső soron úgy vélem, mindannyiunknak szerepe volt abban, hogy beindult a gépezet. Természetesen alapkérdés a finanszírozás, így először is finanszírozhatóvá kellett válnunk. Nigel kidolgozta a projekt jogi oldalát, mielőtt tovább haladhattunk. 8 hónapon át tartott az előkészítés, mígnem néhány hete hivatalosan is bejelenthettük a projektet.

Az elmúlt huszonöt évben már próbálkoztak új Folytassa film elkészítésével. A Folytassa, Londonra gondolok, mely több neki futás után végül sose készült el. Mi változott azóta? Miért gondolja, hogy az új projektnek több esélye van a megvalósulásra?

Amikor Peter meghalt, és Brian átvette az irányítást, a Folytassa, London még csak előkészítés alatt volt. Azt hiszem, mondhatjuk, hogy rossz volt az időzítés. Ráadásul az utolsó percben egy fontos befektető is visszavonulót fújt. Sok évvel később most tiszta lappal indulhatunk, és tényleg hisszük, hogy a Folytassa megnyerhet magának egy új nemzedéket.

Tudhatunk bármit a történetről?

Nagyon az elején vagyunk, jelenleg a kulcsszereplők megtalálásán dolgozunk. Nem a színészekre gondolok, hanem a forgatókönyvírókra, rendezőre, stb… Nagyon örülünk, hogy John Altman komponálja a zenét.

Az a John Altman, aki a Brian élete, és Eric Idle Beatlest parodizáló áldokumentumfilmje, a Rutles – All You Need is Cash zenéjét hangszerelte?

Altmann valóban komponált a Monty Python részére is, de emellett több mint 300 hollywoodi sikerfilmben volt közreműködő, például a Titanicban és a James Bondban. Emellett olyan művészeknek segített a hangszerelésben, mint George Michael, Van Morrison, Rod Stewart, Bjork, Diana Ross, mostanában pedig Joss Stone.

A zene fontos összetevője a Folytassa filmeknek. Nagyon szerencsések vagyunk, mert Steve és Sue James (Sidney James gyerekei) is támogatnak minket. Sue maga is tévés producer, többek között hozzá fűződik a Telly Tubbies sorozat. Steve pedig zenei producer és John Altman jó barátja. Közösen fognak dolgozni a Folytassa film zenéjén.

23 évvel az utolsó Folytassa film, a Folytassa, Kolombusz után a franchise-nak nyilván valóan vérfrissítésre van szüksége. Ki lehet az új Kenneth Williams, Hattie Jacques, Barbara Windsor vagy Charles Hawtrey?

Az új tehetségek különös elegyére van szükség. Lesznek ismeretlenek, befutott színészek, és persze készüljenek fel néhány izgalmas cameo megjelenésre. Leslie Philips például nagyon izgatott lett, amikor felhívtuk. Mindenképpen szerepelnek majd a filmben jól ismert Folytassa arcok, bár sajnos sokan nincsenek már velünk.

Lássuk be, a franchise utolsó elkészült része, az1992-es Folytassa, Kolombusz megbukott. Még a legfanatikusabb Folytassa rajongók sem szeretik. De az eredeti sorozat utolsó darabjai, a Folytassa Angliában vagy a Folytassa, Emanuelle sem tudott felnőni az olyan nagy sikerek színvonalához, mint a Folytassa, Doktor, Folytassa, Kleó, vagy a Folytassa a kempingezést. Próbálták megfejteni, mi volt a baj ezekkel a próbálkozásokkal, és miként tudják elkerülni ugyanazokat a hibákat?

Elismerem, hogy volt néhány sikertelen próbálkozás. Sok fejtörést szenteltünk ennek a projektnek. Teljesen új csapat állt össze és bár Peter Rogers személyesen már nem vehet részt a munkában, nagyszakértelmű, profi művészek állnak rendelkezésünkre, akik csodálatos munkát fognak végezni. A saját érdekünk, hogy ne hagyjuk cserben a rajongókat. Nagy kihívás, de hisszük, hogy a megfelelő csapattal nem lesz hiba a humorban. Sok függ a film sikerétől, mert szeretnénk feléleszteni a franchise-t az új generáció számára. Nagyon jó családi szórakozást nyújtó film lesz, de persze tisztában vagyunk vele, hogy az emberek milyen szigorúan fogják megítélni.

Kíváncsi vagyok, hogy az új Folytassa film alkotói a régi epizódok frivol stílusát fogják életre kelteni, vagy megpróbálnak bevezetni egy új, 21. századi humor stílust a franchise-ba?

A poénoknak frissnek kell lennie az új generáció miatt, ugyanakkor szeretnénk visszaadni a régi Folytassák jó hangulatát. Azt hiszem, ezzel meg kell várnunk a forgatókönyvírókat és a rendezőt, de biztosíthatom Önt, hogy az egész családnak élvezhető lesz. Felhőtlen szórakozás!

Miután egy Folytassa rajongói oldalon ismerkedtünk meg, gondolom Ön is a sorozat rajongója. Megkérdezhetem, melyik a személyes kedvence a filmek és a színészek közül?

Azt hiszem, a legtöbbször a Folytassa a kempingezést néztem meg. 49 éves vagyok, így rengeteg újravetítést megértem már. Van olyan film, amit nem láttam teljes terjedelmében, de karácsonykor végignézem az egész gyűjteményt. Igaz, ezúttal egészen más szemmel fogom nézni, és jegyzetelek közben.

Rengeteg zseniális színész szerepelt a filmekben, de nem szabad elfelejtenünk, hogy a show igazi sztárja maga a Folytassa!

Folytassa az ásatást:

A kedvencek vonzereje

A Folytassa filmek nagy vonzereje a humor mellett a fantasztikus színészekben rejlett. Bár egyik színész se játszott az összes filmben, abban biztos lehetünk, hogy bármelyik filmet is nézzük meg, lesz benne 6-8 kedvenc.

 

A legtöbbször a gumiarcú Kenneth Williamset láthattuk, de visszatérő sztár volt Sid James, Kenneth Connor, Bernie Bresslaw, vagy személyes kedvencem, a cingár Charles Hawtrey. A hölgyek közül pedig a tüzes Barbara Windsor, a házsártos feleséget és csinos barátnőt egyformán kitűnően alakító Joan Sims, vagy a csodálatos matróna, Hattie Jacques.

 

Természetesen nem feledkezhetünk el a sorozat kitalálóiról, Peter Rogers producerről és Gerald Thomas rendezőről. De a sikerben fontos szerep jutott Talbot Rothwell forgatókönyveinek és Eric Rogers zenéjének.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik