Kultúra

Mit keres egy magányos templomtorony Budapest közepén?

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2015. 11. 13. 19:17

A Népliget mellett húzódó Tisztviselőtelep szélén, a Bláthy Ottó és Vajda Péter utcák találkozásánál álló, ma romos torony történeténél kalandosabbat keresve sem találhatnánk.

A telken eredetileg a szomszédos iskola tornaterme állt, amelyet a harmincas évek elején a korábban több, mint húsz éven át (1910-1931) a kőbányai református templomot használó evangélikus hitközség kapott meg, majd alakította azt Lux Kálmán műegyetemi tanár (ő tervezte a lillafüredi Palotaszállót, a gellérthegyi sziklakápolnát, de ő fedte le a visegrádi Salamon-tornyot is) tervei alapján templommá. 1934-es felszentelésekor már megfogalmazódott a templomtorony gondolata, melyet két évvel később, 1936-ban adtak át. Ennek mintájául talán a magyar modern építészet egyik alapkövének tartott, a Pasaréti téren álló Páduai Szent Antal-plébániatemplom tornya szolgált, mely id. Rimanóczy Gyula tervei alapján 1934-re készült el.

A templom fénykorában, a mára sisakját vesztett toronnyal (a fotó Déri József gyűjteményéből származik)

A hívők száma azonban gyorsan csökkent, a templom fenntartása pedig egyre nehézkesebbé vált, így épp negyedszázadot kellett várni, hogy az épületegyüttes jó része egy állami vállalathoz kerüljön, akik raktárként hasznosították – Traubisodát tároltak benne. A torony 1974-ben harangjait is elvesztette (a boldogkőváraljai katolikus templomba kerültek), azóta pedig némán mered a környező házak fölé.

A rendszerváltás újabb irányba terelte az egykori tornaterem sorsát: az visszakerült a Budapest-Kőbányai Evangélikus Egyházközséghez, noha a telek Józsefvároshoz tartozik. Az épületet azonban az egyházközség sem tudta hasznosítani, így azt 2011-ben lebontották.

Fotó: Építészfórum

Vagyis csak lebontották volna, hiszen az torony anyaga monolit zsaluzású bauxitbeton, így technológiai műemlékvédelmi oltalom alatt áll. Felújítása és hasznosítása éveken át napirenden volt, sőt, tervek is születtek, de megfelelő anyagi források hiányában ezek egyike sem valósult meg.

Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Benkóczy Péter, a Budapest-Kőbányai Evangélikus Egyházközség lelkésze szerint a gyülekezet egy ideje már a torony, és vele együtt a telek eladásában gondolkodik, hiszen az évről évre tetemes összeggel terheli az egyházközség számláját: az ő feladatuk ugyanis a torony jégtelenítése és az épületmaradvány állagának megóvása, amire egyszerűen nem jut pénz.

Friss képeink következnek az épület jelenlegi állapotáról.

Fotó: Vincze Miklós/24.hu
Fotó: Vincze Miklós/24.hu
Fotó: Vincze Miklós/24.hu
Fotó: Vincze Miklós/24.hu
Fotó: Vincze Miklós/24.hu
Fotó: Vincze Miklós/24.hu
Fotó: Vincze Miklós/24.hu
Fotó: Vincze Miklós/24.hu
Fotó: Vincze Miklós/24.hu
Fotó: Vincze Miklós/24.hu
Fotó: Vincze Miklós/24.hu
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

3094101 05/08/2017 A Russian fan during the 2017 IIHF World Championship group stage match between the German and Russian national teams. Alexey Kudenko/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.