Kultúra

Kerényi védi a buzizását

Szerinte a heteroszexuálisoknak kell megvédeniük magukat a meleglobbi hiperaktivitása ellen, és a homoszexuálisoknak szemérmesen kellene művelniük a műfajt – derül ki a az Origo által szemlézett beszélgetésből, amely a Rádió Q-n hangzott el. Azóta Deutsch Tamás is elítélte a miniszterelnöki megbízott kijelentéseit.

Orbán Viktor megbízottja a Keresztény Színházak Fesztiválján elhangzott buzilobbizásáról beszélgetett Fiala János reggeli műsorában a Rádió Q-n. Kerényi szerint a megjelent ötperces hanganyag manipulatív, mert a színészoktatásról szóló vita és a melegségről folytatott vita nem keverhető össze – derül ki az Origo cikkéből.

A képzéssel kapcsolatban hibának tartja, hogy lemondtak a zenés színészek képzéséről, amit az egyetem megszüntetett. Ezzel szemben egy rádióhallgató felhívta a figyelmet, hogy Novák Eszter vezeti jelenleg a zenés-színész osztályt. Erre azonban Kerényi annyit válaszolt, hogy “ha van, örülök neki, de ez nem az, amilyet én szeretnék”.

Conchita Wurst is képbe került

Kerényi újra kifejtette véleményét, hogy nem lehet közérdek az azonos neműek szerelmének propagálása. “Én úgy nőttem fel homoszexuális professzorok között, hogy ez nem volt téma közöttünk, magánügy volt” – állítja Kerényi. Szerinte a homoszexuális emberekben égő vágy van a megmutatkozásra, és Conchita Wurst politikai sikere neki azt jelzi, hogy a heteroszexuálisoknak kell megvédenie magukat, a meleglobbi hiperaktivitása ellen. Szerinte az Eurvízóban nem a dalok minősége számított.

A miniszterelnöki megbízott arról számolt be, hogy az utcán nem támadásoknak van kitéve, hanem megtapsolják. A tömegek szerinte vele értenek egyet, homosztexualitás ügyben a szabadságharc lezajlott, most már meg kellene állni ezzel. “Ne legyen közpénz az azonos neműek szerelmének reklámozásában” – szólított fel Kerényi. A heteroszexuális reprodukálja magát, a homokos nem – így működik a világ. Szemérmesen műveljék a műfajt, nincs közöm Kulka homoszexualításához, csak a színészi teljesítményéhez, sajnálom, hogy belekeveredett ebbe a dologba – fejezte be az interjút Kerényi Imre a Rádio Q-ban.

A jobboldali értelmiségiek közül először Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója határolódott el. Igaz, hogy csak egy színházi beszélgetésen a moderátor felkérésére, de kijelentette, hogy “amikor a párbeszédre volna szükség, fölösleges, megengedhetetlen módon szólalt meg”, és kifejtette, hogy a miniszteri biztos megszólalásával sem stílusában, sem tartalmában nem ért egyet.

Azóta szerdán reggel Deutsch Tamás, fideszes EP-képviselő is elítélte kijelentését.

 

 

 

Kulka János levelét megírta

Hétfőn Kulka János írt nyílt levelet Orbán Viktorhoz Kerényi Imre múlt heti kijelentéseivel kapcsolatban, amikor a miniszterelnöki megbízott a Keresztény Színházi Fesztivál háttérbeszélgetésén többek között azt mondta, hogy fel kell venni a harcot a „buzilobbi” ellen.

A másságát nyíltan vállaló Kulka a nyílt levélben az említett mondatra – és Kerényi korábbi hasonló kirohanásaira – utalva leírja, hogy a miniszterelnök nemhogy nem mentette fel tisztségéből, de még csak el sem marasztalta megbízottját a homofób, a gyűlöletbeszéd határát súroló kijelentések után. A színész arra kéri a miniszterelnököt, hogy határolódjon el Kerényi Imrétől, „mutassa meg, hogy 2014 Magyarországán, Európa közepén nincs helye annak, hogy közszereplők harcot hirdessenek, uszítsanak a társadalom bármely része ellen.”

Alföldi Kerényinek ajánlja új rendezését

Július 12-én mutatják be az Átrium Film-Színházban Az Őrült Nők Ketrecét. A próbán a rendező, Alföldi Róbert azt mondta, hogy „a politika lassan a hálószobánkba is befészkeli magát, pedig még a küszöb előtt sem lenne ott a helye”. A rendező kitért azon alkotók felelősségére, akik felemelhetik szavukat a politikai opportunizmus ellen, a normális, élhető világ mellett.

Orbán „gondolja újra kultúrpolitikáját”

Janisch Attila filmrendező és Karsai György egyetemi tanár is nyílt levelet Orbán Viktor miniszterelnöknek, olvasható a Magyar Narancson. Kifogásolják, hogy a kormányfő még nem emelte fel a szavát, nem határolódott el és „nem vonta meg bizalmát az Ön által kinevezett és kizárólag Önnek alárendelt” Kerényitől.

A levélírók ezek után azt feltételezik, hogy 1) Orbán vagy nem hallott a buzizásról, ekkor tájékozódjon az ügyben, 2) vagy Kerényi kijelentései Orbán tudtával hangzottak el. „ez esetben Önt képviselte idézett megszólalásával, tehát szavait egy Önnel egyeztetett, mélyen átgondolt kultúrpolitika részének kell tekinteni.”

„Amennyiben azonban mindezek a megnyilatkozások az Ön tudtával történnének, úgy arra kérjük Önt minden békeszerető, barátait és ellenfeleit is egyenlő jogokkal rendelkező honfitársának tekintő magyar állampolgár nevében, hogy gondolja újra kultúrpolitikáját.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik