Kultúra

Orbán elengedi Kerényit?

Ezt egyelőre nem tudni, de az árulkodó lehet, hogy a Fidesz-szóvivő az ATV Híradójának azt mondta: Kerényi stílusa neki sincs ínyére.

Hoppál Péter szerint “nem szerencsések az ilyen mondatok”. Mint mondta: „Aki reflektorfényben van, annak jobban kellene vigyázni.” Az államtitkárságra is esélyesnek tartott politikus a kulturális bizottság tagjaként sem felelt egyértelműen arra a kérdésre, távoznia kell-e a miniszterelnöki megbízottnak. Úgy felelt: ezt eldönti, aki a megbízást adta neki, de vannak most a közéletben fontosabb kérdések. A szóvivő példaként említette a kormányalakítást és az EP-választást. Arra a kérdésre sem válaszolt, elhatárolódik-e Kerényi kijelentésétől.

Együtt-PM: Kerényi nem európai

Az ellenzéki szövetség felszólította Orbán Viktort, haladéktalanul menessze a miniszterelnöki megbízottat, akinek nincs helye a közéletben, miután gyűlöletkeltő kijelentéseivel “kiírta magát az európai emberek sorából”. Szabó Szabolcs, az Országgyűlés kulturális bizottságának tagjaként úgy vélte: a „buzilobbizó” Kerényi alkalmatlan, méltatlan feladatára. Elhatárolódott tőle Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója és a Magyar Színházi Társaság is.

Miért lenne hibás Kerényi?

Hisz csak azt mondja ki, amit a kormány is gondol. Amikor Kerényi korábban a Nemzeti Színház kapcsán buzizott, a Fidesz úgy reagált, Semjén Zsolt személyében: „a kormány nem kíván a művészeti élet belső vitáiba belefolyni, azokat az államigazgatás és a politika mezőjébe vinni.” (A kormány és a Fidesz azért eléggé belefolyik a színházi élet belső vitáiba pl. a kinevezései révén, lásd Dörner és az Új Színház.)

Pelczné Gáll Ildikó a melegek szülői viszonyára utalva foglalt állást: “Nem két férfi és nem két nő alkot egy családot, és nem egyes és kettes számú szülők, hanem a férfi és a nő, akik együtt képesek a szeretet erejével átvészelni a nehéz időszakokat” ergo két férfi és két nő együtt nem képesek erre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik