Kultúra

Coming out: Csányi Sándor melegekről, romákról

„Kirekesztő, ha egy meleg szereplő nem lehet ellenszenves.”

Ha ő szervezne melegfelvonulást, azt mondaná, hogy mindenki hétköznapi ruhában menjen. Ezzel jelezné, hogy pontosan olyan ember, mint más – mondja a múlt héten bemutatott film főszereplője a legfrissebb Heti Válaszban. A Coming outról a kritikusok egy része homofób alkotásként beszél, de a homoszexuális férfit alakító Csányi Sándor kifejezetten büszke a filmre. Azzal vág vissza, hogy az emberek szeretik, és egy vígjátékról van szó.

„Amerikából indult ez a polgárjogi mozgalom: ha egy filmben színes bőrűek szerepeltek, akkor kizárólag pozitív figurák lehettek. A családot, a hagyományos értékrendet képviselték, és segítették a főhőst a nehéz helyzetben. A melegek esetében pedig párok jelentek meg, akik fodrászként vagy lakberendezőként dolgoztak, és mindig nagyon vidámak és pozitívak voltak. Ők mondják a főhősnek a film végén, amikor az már nagyon maga alatt van, hogy: »ha tényleg annyira szereted, akkor miért nem rohansz utána?« És akkor a főhős rohan. A politikai korrektség terén komoly előrelépés, ha merünk ezzel viccelni. Ha egy fekete vagy meleg szereplő nem lehet ellenszenves, az ugyanolyan kirekesztő” – mondja Csányi Sándor.

A cigány témában is lehetne a Coming outhoz hasonló filmet csinálni. Kusturicának is sikerült. „Fog egy kisebbséget, és megmutatja őket olyannak, amilyenek. Néha jó fejek, néha rossz fejek.” Csányi úgy látja, ha egy szórakoztató filmben egy kisebbség egyszer rokonszenves, egyszer pedig ellenszenves, és „nem az van lenyomva az emberek torkán, hogy mindenkit szeretni kell közülük – hanem azt mondjuk, hogy ők is ugyanolyan emberek, mint te -, akkor már picivel közelebb kerültünk egymáshoz”.

Szerinte a színházban is könnyű provokálni, hazafias érzelmeket kelteni. Egyikhez sem kell nagy szakmai tudás. „A színház középen van, és ha valami elég izgalmas, az megáll a lábán.” Csányi úgy látja, nem lehet pusztán a nemzeti érzelemre apellálni. “Ha provokálom a középosztályt, akkor majd bejön az összes liberális, ha meg szép mentében kiállok, akkor jön az összes jobboldali? Hol van itt a szakmaiság?” – teszi fel a kérdést a Heti Válaszban.

Karalyos Gábor, aki Csányi Sándor meleg párját játssza a Coming outban korábban egy interjúban azt mondta, hogy a film a meleg közösség egy részében már bemutatása előtt erős felháborodást váltott ki, pedig ő hisz abban, hogy a szeretetnek nincs előjele. A szeretet egyszerűen jó. Az pedig mindegy, hogy ki, kivel, hol és hogyan éli meg, ha mindkét fél beleegyezésével történnek a dolgok.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik