Kultúra

Hírhedt műkincs hamisítások Szegeden

Világszerte hírhedt képzőművészeti hamisítási ügyekről szól a REÖK legújabb, csütörtökön startoló sorozata.

Festményrablások, időnként a semmiből felbukkanó, kétséges eredetű állítólagos műremekek hosszú évtizedek óta tartják izgalomban még azokat is, akik kevéssé érdeklődnek a képzőművészetek iránt.

Műkincsek és bűnesetek címmel október 4-én, csütörtökön, déután négykor indul az az izgalmasnak ígérkező, ingeyens művészettörténeti sorozat a szegedi REÖK-ben, melynek legfőbb célja, hogy új, a laikusok számára is érdekfeszítő perspektívából közelítse meg a képzőművészetet és annak jelenségeit.

A Szépművészeti Múzeum most futó, lopott és megkerült műkincseket bemutató kiállítására reflektál először a program, melynek előadásain eredeti hamisítványokat is „boncolgathatnak” az érdeklődők.

Az ingyenes sorozat házigazdája Nátyi Róbert művészettörténész. A REÖK művészeti vezetője azt ígéri: az első, csütörtöki eseményen hírhedt és kevésbé ismert, hol agyafúrt, hol inkább csak megmosolyogtató hamisítványokról beszél az érdeklődőknek.

Kiderül majd, milyen nehéz dolga van egy hamisítónak, micsoda apróságokra kell figyelnie, hogy csökkentse a lebukás veszélyét. Második alkalommal pedig eredeti másolatokkal illusztrálja majd mondanivalóját.  A résztvevők akár maguk is nyomozásba kezdhetnek az előadáson.

Hiányszakmák népszerűsítése a cél Szegeden.  

Csütörtök délelőtt tíz órától pályaválasztási vásár nyílik a szegedi Ifjúsági házban, melynek célja a hiányszakmák bemutatása – értesítette a Szeged24-et a Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetője. A két napos seregszemlén többek közt az olimpiai, világbajnok kajakozók, Kammerer Zoltán és Storcz Botond is beszélnek a sikerhez vezető út állomásairól. Az eseményen Csongrád megye valamennyi településéről több mint félszáz kiállító várja a pályaválasztás előtt álló nyolcadikosokat, a szakképzetlen, vagy szakmájukban elhelyezkedni nem tudó álláskereső fiatalokat és a pályakorrekció előtt álló felnőttekket -számolt be a megyei kormányhivatal kommunikációs vezetője. Varga Márta az élő bemutatókon számos érdekes hivatás közt olyan egyedi szakmák fortélyaiba is beleshetnek az érdeklődők, mint az egyedül Csongrád megyében elsajátítható preparátor vagy a vadászpuskaműves.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik