Kultúra

A tévében: filmek Irántól Sophie Marceau-ig

Izgalmak Mexikótól Iránig, napjainktól a jövőig, Sophie Marceau-tól Scarlett Johanssonig.

Kezdjünk egy olyan filmmel, amelynek alkotói (Jérôme Salle rendező legfőképp) tudják, mi fán terem a jó thriller. Kell hozzá rejtély, izgalom, nő, de a legfontosabb a hangulat, atmoszféra, valami, amire évek múltán is pontosan visszaemlékezünk. Az Anthony Zimmer nem tökéletes film, de van benne két tökéletes dolog: az a nyári, égetően meleg jelenetsor a végén, a sok pirossal meg Sophie Marceau. Ennyi elég ahhoz, hogy annyiszor megnézzük, amennyiszer a szemünk elé rakják (DVD-n persze nem vennénk meg). Hát most rakják: 19:20, film+

Michel Gondry, úgy tűnt, nem tud hibázni, ahogy az ugróiskolázó lányok sem tudnak – elmélyülten játszott a rendező egészen a Zöld darázs című képregény-feldolgozásig, ami viszont akkorát nyekkent, mint egy jégen ugróiskolázó túlsúlyos kiskamasz. A Tekerd vissza, haver! viszont még a játék hevében született, már Amerikában, nagyobb nevű amerikai színészekkel, de még kellően a játékra koncentrálva. Arról lenne szó, hogy egy videotékában (videokazetta, értik) dolgozik pár helyi srác, akik özül az egyiket vicces baleset ér, és amiatt megsérülnek a kazetták – letőrlődik róluk a tartalom. Amit sürgősen pótolni kell – ezt a fiúk a maguk sajátos, költséghatékony módján oldják meg. Jack Black, Mos Def, Danny Glover, és még a nagy Sigourney Weaver is bekukkantott – 21:45, Viasat3.

Valahol az amerikai-mexikói határvidéken játszódik ez a film egy nagymenő argentínnal, egy Moctezuma Valdez nevű legénnyel, aki azonban abból él, hogy kifosztja az USA-ba vágyókat. Közülük kettő úgy dönt, bosszút áll, visszaszerzi javait, és még valamennyi kamatot is felszámol. Azaz kirabolja a férfit, ami nem megy azért olyan könnyen. Becsületes tolvajok, 22:30, Story4.

Iráni filmet látni mindig öröm, mert kevés annyi érzékeny és tehetséges filmes generáció van, mint a mai Iránban (egy részük börtönben). A Tranzit büfé is azzal dicsekedhet, hogy a nagy Jafar Panahi volt az egyik vágója – amúgy pedig az iráni szokások és az emberi érzelmek összeütközéséből lesz a dráma. Ahhoz pedig nagyon ért az iráni film. Egy özvegy nem akar sógora felesége lenni, inkább egy orosz lánnyal nyit büfét, ami hamar elnyeri az átutazók tetszését. De a visszautasított sógor nem az a beletörődő típus. 23:55, m1.

A nyugati mozi pedig eközben virtuális drámákat kreál: valahol a jövőben két ember azon igyekszik, hogy bejusson a Szigetre (nem a fesztivál, hanem a legutolsó élhető vidék a Földön). Ám kisül, hogy csak klónok ők, és nem sok jóra számítanak a közeli jövőben, hacsak nem veszik kezükbe az irányítást. A főszerepben két, akár gyárilag formált szépségűnek is tűnő színész, Ewan McGregor és Scarlett Johansson (akit a tegnapi Vicky Christina Barcelona után már családtagként köszöntünk nappalinkban). Michael Bay egyik jobb filmje: A sziget, 0:00, Cool.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik