Kultúra

Filmes sztárok a bebörtönzött iráni rendező mellett

Sean Penn és Paul Haggis rendező is iránba utazna, hogy találkozzon Dzsafár Panahival.

Paul Haggis kanadai filmrendező, forgatókönyvíró és producer, az Artist for Peace and Justice elnevezésű csoport egyik alapítója bejelentette, hogy az Amnesty International emberjogi szervezet már hivatalosan is vízumért folyamodott számukra. Az olaszországi Capri szigetén zajló filmfesztiválon Haggis arra szólította fel a művészeket, hogy írják alá a Panahi és szintén bebörtönzött munkatársa szabadon bocsátását szorgalmazó petíciót.

“Fontos, hogy minden ország művészei aláírják a jegyzéket, amelyet Sean Penn és én személyesen akarunk elvinni Iránba” – fogalmazott Haggis, az Oscar-díjjal kitüntetett Ütközések című film rendezője.

A többszörös díjnyertes Panahit decemberben hatévi börtönbüntetésre ítélték, az indoklás szerint az iráni államrend elleni propaganda miatt. A rendező szemére vetették többek között, hogy engedély nélkül forgatott filmet a Mahmúd Ahmadinezsád elnök újraválasztása utáni tiltakozásokról. Panahit azzal is vádolták, hogy maga is tüntetésekre buzdított. A filmest tavaly márciusban tartóztatták le, akkor még három hónapi fogva tartás után szabadon engedték, mert éhségsztrájkba kezdett.

Dzsafar Panahit felkérték, hogy legyen a februári Berlinale zsűrijének tagja; az ellenzéki filmest tavaly Cannes-ban is a zsűribe várták, de akkor nem mehetett, mert az iráni hatóságok őrizetben tartották. A rendező A kör című filmje korábban a velencei filmfesztivál fődíját, Pályán kívül című alkotása pedig a berlini filmfesztivál zsűrijének nagydíját is elnyerte.

A Pályán kívülben Panahi társadalmi tabukat döntöget azzal, hogy a filmjébenkét lány fiúnak öltözve szeretne bejutni egy labdarúgó-mérkőzésre. A film előzetese:

AJÁNLOTT LINK:
A rendező ügyében indított aláírásgyűjtés weboldala

Ajánlott videó

Olvasói sztorik