Kultúra

Szolidaritási nap a bebörtönzött iráni filmrendezőért

Jafar Panahi bebörtönzése ellen nemzetközi tiltakozást szervez a Berlini Filmfesztivál. Az akció részeként péntek este az Urániában vetítik A kör című filmet.

A ma kezdődő 61. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál egyik legfontosabb témája lesz Irán, valamint a nemzetközi zsűri minden bizonnyal hiányzó tagja, a hazájában börtönbüntetéssel sújtott Jafar Panahi iráni rendező.

A művész központi figurája volt a Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök vitatott újraválasztása utáni heves ellenzéki tüntetéseknek 2009-ben. Az iráni igazságszolgáltatás “rendszerellenes propagandatevékenység” miatt hatévi börtönbüntetéssel sújtotta a jelenleg óvadék ellenében szabadlábon lévő Panahit, emellett 20 évre eltiltották szakmájának gyakorlásától, az ítélet szerint hazáját sem hagyhatja el.

A rendezőért Párizsban is kiálltak, Dzsafár Panahit Párizs díszpolgárává avatták. Tavaly pedig olyan amerikai filmesek követelték szabadon bocsátását, mint Steven Spielberg, Martin Scorsese, Robert Redford, Francis Ford Coppola, Terrence Malick, Steven Soderbergh, a Coen fivérek, Jim Jarmusch, Michael Moore, Ang Lee, Robert De Niro és Oliver Stone.

Megmozdulást terveznek az elítélt rendező védelmében Magyarországon is, a szervezők a berlini “szolidaritási akcióhoz” kapcsolódva február 11-én este 8-kor a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházba várnak mindenkit, aki együttérzését szeretné kifejezni. A program részeként a Cirko Film A kör című filmet vetíti a rendező munkásságából, a csatlakozók rövid előadást is meghallgathatnak az iráni társadalomról és kulturális életről. A vetítéshez szinkrontolmácsolást biztosítanak, a program ingyenes.

A kör – előzetes

AJÁNLOTT LINKEK:
Interjú Jafar Panahival (community.hu / Boston Phoenix)
A Berlinale weboldala

Ajánlott videó

Olvasói sztorik