Kultúra

Jane Eyre [filmpremier]

A klasszikus fejlődésregényből lehelletfinom kosztümös film készült, melyben Michael Fassbender darabokra töri a női szíveket.

Kapcsolódó cikkek

Charlotte Brontë 1847-ben megjelent regénye a mai napig megőrizte frissességét, sőt, népszerűbb, mint húga, Emily Üvöltő szelekje. A külsőleg nem éppen bombázó, kicsi és szegény nevelőnőt, Jane Eyre-t méltósága, tartása, független szelleme teszik erőssé és vonzóvá, és ezek a tulajdonságai elvezetik a boldogsághoz is. Tízéves kortól fölfelé minden lánynak érdemes lenne a kezébe adni a könyvet, és elvinni a filmadaptációra. Ebben a változatban ráadásul napjaink egyik legjobb ifjú színésze, Michael Fassbender (Éhség, X-Men: Az elsők)alakítja a férfi főhőst. Merész kijelentés, de megkockáztatjuk, hogy az ő érdes Mr Rochestere legalább olyan szexi, mint Colin Firth legendásan morc Mr. Darcyja a Büszkeség és balítéletben, akitől nők generációi ájultak halomba.

Amekkora telitalálat Fassbender, annyira nem az a címszereplőt alakító Mia Wasikowska (Alice Csodaországban, A gyerekek jól vannak). Félreértés ne essék, kiváló színésznő, és működik vele a mozi, ám karaktere kevésbé hűen tükrözi az eredeti regénybelit, mint Charlotte Gainsborough ’96-os alakítása Franco Zeffirelli adaptációjában. Jane Eyre vonásai nem ilyen kislányosak, puhák és finomak, arcán tükröződnie kéne némi elszántságnak, dacnak, mely személyisége lényege, ami ez esetben csak szövegében nyilvánul meg.

Az ifjú rendező, Cary Fukunaga ezzel együtt csodálatosan komponált, szinte impresszionista módon fényképezett filmet tett le az asztalra. A kamera lassú, finom közelítéssel viszi a nézőt tárgyához, párhuzamos idősíkok váltogatásával elmesélve a viktoriánus történetet. Sok részlet kimarad, Jane sanyarú gyerekkora csak érintőlegesen lett feldolgozva, a hangsúly a romantikus szálra helyeződött. A főkötős lánykák és urak hol a buján zöldellő viktoriánus angol tájban osztják meg gondolataikat, hol gyertyafényes szalonban kerülnek közelebb egymáshoz, és kerülgetik a sötét titkot, mely egyszerre a nyakukba szakad. Gyönyörű képsorok, fontos történet, időtlen klasszikus szélesvásznon. Irány a mozi!

Kinek ajánljuk?

Azoknak, akik szerelmesek voltak Mr Darcyba. Serdülő lányoknak, és emlékeztetőül szüleiknek. A Brontë-nővérek és Jane Austen rajongóinak. Michael Fassbender fanoknak.

Kinek nem ajánljuk?

Fastfood filmek kedvelőinek. Akik nem bírják a kosztümös filmeket. Akik szerint nincsenek időtálló művek.

Jane Eyre – színes, feliratos, angol-amerikai romantikus dráma, 120 perc, 2011. Rendezte: Cary Fukunaga. Szereplők: Mia Wasikowska (Jane Eyre), Michael Fassbender (Rochester), Jamie Bell (St John Rivers), Su Elliot (Hannah), Holliday Grainger (Diana Rivers), Tamzin Merchant (Mary Rivers), Amelia Clarkson (a fiatal Jane), Craig Roberts (John Reed), Sally Hawkins (Mrs. Reed). Forgalmazó: Szuez Film.

Hazai premier: október 13.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik