Nagyvilág

Kilencmillió forintnyi kaját ettek ingyen csalással a KFC-ben kínai diákok

Stringer / Imaginechina / AFP
Stringer / Imaginechina / AFP
Kihasználtak egy hibát, de túlzásba estek, börtönbüntetés lett a vége.

Csalás vádjával ítéltek két évig tartó börtönbüntetésre öt egyetemi hallgatót Kínában, miután több mint kétszázezer jüan, azaz átszámítva több mint kilencmillió forint értékben szereztek ingyen ételt a KFC-kben, kihasználva a gyorsétterem-hálózat netes rendszerének egy hibáját – jelentette a helyi sajtó.

A hibát 2018-ban vette észre az esetről szóló hírekben csak Xu néven említett diák, aki felfedezte, hogy végtelen mennyiségű ingyenes étkezésre jogosító kupont tud szerezni, ha ételrendeléskor oda-vissza váltogat a KFC mobil alkalmazása és a gyorsétterem-hálózat hivatalos WeChat közösségi oldala között.

A ThePaper című kínai lap beszámolója szerint Xu „nagyon örült”, amikor rátalált a két felület közötti szinkronizálási hibára, mert onnantól kezdve ingyen tudott enni. De nem állt meg itt. Kisebb összegért cserébe diáktársainak is rendelt, majd tudását megosztott négy hallgatótársával is, akikkel együtt összesen több mint kétszázezer jüanos kárt okoztak a KFC kínai éttermeit üzemelő cégnek.

Az ügyben döntő bíróság ítélete szerint a hallgatók csalást követtek el, amikor kihasználták a programozási hibát, és bűnösnek találták őket bűnelkövetési módszer továbbadása vádjában is. Mivel megbánást tanúsítottak, enyhébb büntetést kaptak: Xu két és fél évig tartó börtönbüntetetést kapott, barátai pedig egy és két évig tartó börtönbüntetést, valamint kisebb pénzbüntetést.

Hasonló eset történt Dél-Afrikában is, ahol egy évig evett ingyen a KFC-ben egy trükkös egyetemista:

Kapcsolódó
Egy évig ingyen evett a KFC-kben a trükkös egyetemista
A dél-afrikai férfi kitalált magának egy kamuállást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik