Nagyvilág

Alkotmányosan mozdítaná el Donald Trumpot hat képviselő

Többek között azért, mert az amerikai elnök lemondásra késztette az FBI igazgatóját.

Donald Trump amerikai elnök alkotmányos elmozdítására tett javaslatot hat demokrata párti képviselő szerdán – írja az MTI. A képviselők, Steve Cohen tennessee-i politikussal az élen, határozati javaslatot fogalmaztak meg, amelyben felvetik az alkotmányos elmozdítási eljárás megindítását.

A képviselők szerint a lépést többek között az indokolja, hogy az elnök szerintük akadályozta az igazságszolgáltatást, amikor az idén tavasszal lemondásra késztette James Comey-t, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatóját és megsértette az alkotmány egyik kiegészítését, mert – mint fogalmaztak – Donald Trump változatlanul folytatja jövedelmező üzleti tevékenységét, és aláássa a szövetségi igazságszolgáltatást és a sajtószabadságot.

Az amerikai belpolitikával foglalkozó The Hill felsorolt további részletezte az okokat. A beadvány alapján Trump megsértette azt a szabályt, miszerint az amerikai elnök nem használhatja magánvagyona gyarapítására az elnöki hivatalát, illetve azt sem tartotta be, hogy a köztisztviselők nem fogadhatnak el külföldről ajándékot a kongresszus beleegyezése nélkül. Ezen kívül a demokrata képviselők azt állítják, hogy Donald Trump beleavatkozott az Amerikai Egyesült Államok két fontos intézményének, a bíróságoknak és a sajtónak a működésébe, és ezzel veszélybe sodorta az amerikai demokráciát.

A határozati javaslat megfogalmazásának egyelőre nincs érdemi jelentősége, a javaslatot ugyanis a képviselőház igazságügyi bizottságának el kellene fogadnia. Erre azonban Steve Cohen szerint nincs sok esély.

Michael Ahrens, a Republikánus Országos Bizottság – valójában a republikánus pártvezetés – szóvivője közleményben reagált. „A képviselőház demokratái híján vannak a pozitív üzeneteknek és egyáltalán nem hajlandóak a pártokon átívelő együttműködésre, ehelyett úgy döntöttek, hogy olyan megalapozatlan radikális erőfeszítés mellé állnak, amellyel az amerikaiak elsöprő többsége nem ért egyet”.

Kiemelt kép: Europress/Thomas Peter – Pool/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik