Nagyvilág

Szijjártó túltette magát az andorrai zakón, már barátkozik a miniállammal

Ennyire ismert magyar a fociválogatott lebőgése óta nem járt Andorrában. Rögtön mondott is szédületeseket.

Egész hihetetlen közlemény jött ki a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól kedden: Szijjártó Péter Andorrába látogatott, és közölte, a fejedelemség fontos szövetségese lesz Magyarországnak az új ukrán oktatási törvény és az uniós adóharmonizáció ügyében.

Mindez nemcsak azért szürreális, mert a miniállam geopolitikai ereje meglehetősen csekély, hanem Andorra lett a modern magyar foci Irapuatója, a pár hónappal ezelőtti 1:0-s vereséggel. Ennek tükrében elég vicces volt a közlemény címe is:

Szijjártó Péter: Andorra fontos szövetségese lesz Magyarországnak.

A közleményben kifejtik, Szijjártó két napot volt a pireneusi országban, beszélt Antoni Martí Petit andorrai miniszterelnökkel, Maria Ubach Font külügyminiszterrel, és Vicenc Mateu Zamorával, az andorrai parlament elnökével is. Az ország érzékeny a kisebbségi kérdésekben, ezért minden fórumon támogatni fogják a magyar törekvéseket az ukrán oktatási törvény ellen.

Az olykor offshore-országnak is nevezett Andorra adópolitikájáról azt mondta, nagyon hasonló a magyar adópolitikához, mivel alacsonyan tartják az adómértékeiket. Magyarország támogatja az Andorra és az Európai Unió közötti társulási megállapodás létrejöttét is. Megkezdik a kettős adóztatás elkerüléséről szóló tárgyalásokat.

Szijjártó ezután Barcelonába utazik majd, ahol tíz jelentős spanyolországi cég, illetve kamarák képviselőivel egyeztet majd magyarországi munkahelyteremtő beruházásokról.

(Kiemelt kép: MTI / Illyés Tibor)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik