Nagyvilág

Vegasi mészárlás: kiiktatnának egy sunyi trükköt a fegyvergyártók

Egy egyszerű kis szerkentyűt akar mindenki betiltani az USA-ban, mert az automatává varázsol félautomata fegyvereket.

A legfontosabb kérdés talán az volt az 59 halottat követelő Las Vegas-i mészárlás után, hogy miként tud szert tenni (még a liberális amerikai fegyverszabályozás ellenére is) sorozatlövő fegyverre. Jogilag nem tudna, csak félautomata fegyvert lehet az Egyesült Államokban venni, aminek a mechanizmusát nem is szabad úgy átalakítani, hogy automatává váljon.

De volt eddig egy kiskapu, a bump stock, azaz a rugós válltámasz, amivel nem kell lövésenként húzogatni a ravaszt (tudjuk, elsütőbillentyűt), hanem a fegyver visszarúgását és annak energiáját kihasználva az egyszerű fa-műanyag kiegészítő eléri, hogy a fegyver ugrálása miatt újra meg újra meghúzza az ember a ravaszt. Ennek folytán automatává válik a fegyver.

Tilalomfa

Ennek betiltásában még a fegyverlobbi csúcsszerve, a Nemzeti Puskaszövetség (NRA) is benne lenne – írja a BBC News. Pontosabban azt írták közleményükben, további szabályozásoknak kéne alávetni a bump-stockokat. A dologban a fegyverlobbinak könnyen lefekvő republikánus politikusok is benne lennének.

Az NRA közleményében azért kimutatja a foga fehérjét. Azokat a politikusokat támadja, akik szigorúbb fegyverszabályozást szeretnének. Hiszen a fegyvertartás betiltása után semmit sem tehetnének a jogtisztelő amerikai állampolgárok, ha rájuk támadnak (nem mintha az elmúlt nagy mészárlások idején bárki bármit is tudott volna tenni).

Megemlítik még, hogy épp a fegyverviselés korlátozásáért síkra szálló előző elnök, Barack Obama idején legalizálta a bump-stockokat az Alkohol-, Dohány- és Fegyverügyi Iroda. Mindenesetre Dianne Feinstein demokrata képviselő szerdán benyújtott egy törvényjavaslatot a bump-stockok betiltásáról, majd a republikánusok is benyújtották a sajátjukat. A Fehér Ház pedig jelezte, nyitott a kérdés megtárgyalására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik