Nagyvilág

A spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette a következő katalán parlamenti ülést

A spanyol alkotmánybíróság csütörtökön felfüggesztette a katalán parlament jövő hétfőre összehívott rendkívüli ülését, amelynek napirendjén a katalán függetlenségi népszavazás eredményének értékelése szerepel, írja az MTI.

A bírói testületnél a katalán szocialista párt támadta meg az illegális népszavazásról szóló ülést összehívó határozatot.

Az alkotmánybíróság felfüggesztő határozata azt jelenti, hogy a beadványt eljárásba vette, ítéletének meghozatalára öt hónapja van, de addig törvényesen nem lehet megtartani ezt az ülést.

Mint korábban megírtuk, a katalán elnök szerint Katalónia napokon belül kikiáltja függetlenségét. Carles Puigdemont kijelentette: kormánya vagy ennek a hétnek a végén, vagy a következő hét elején jelenti be Katalónia függetlenné válását Spanyolországtól.

Puigdemont visszautasította az Európai Bizottság elnökének minapi nyilatkozatát, amely szerint a katalán függetlenségről vasárnap tartott népszavazás Spanyolország belső ügye, és a helyzetet Madridnak a spanyol alkotmányos renddel összhangban kell kezelnie.

Kiemelt kép:MTI/AP/Francisco Seco

Ajánlott videó

Olvasói sztorik