Nagyvilág

Tagadják, hogy ők ölték meg Kim Dzsong Namot

Megkezdődött az észak-koreai vezető féltestvérének meggyilkolásával gyanúsított két nő pere.

 

A malajziai bíróságon a vádlottak ártatlannak vallották magukat. A Shah Alam városában tartott tárgyaláson az indonéziai Siti Aisyah és a vietnami Doan Thi Huong bólintással vette tudomásul a vádat, de mikor megkérdezték tőlük, bűnösnek vallják-e magukat, fejrázással jelezték, hogy nem.

A két nőt azzal vádolják, hogy február 13-án VX ideggázt fröcsköltek a 45 éves Kim Dzsong Nam arcába Kuala Lumpur zsúfolt repülőterén. Mindketten azt vallották korábban, úgy tudták, hogy ártalmatlan, kandi kamerás televíziós játék felvételén vesznek részt.

Feltételezések szerint a gyilkosság mögött a phenjani vezetés állhat. Az ügy miatt mélypontra került Malajzia és Észak-Korea diplomáciai kapcsolata. Észak-Korea a gyilkosság után kiutasította a maláj nagykövetet, és előzőleg Malajzia is ezt tette az észak-koreai nagykövettel.

A malajziai hatóságok csak a két nő ellen indítottak eljárást, de dél-koreai és amerikai tisztségviselők szerint ők csak eszközül szolgáltak a gyilkossághoz, amit észak-koreai ügynökök hajtottak végre.

Kim Dzsong Nam, Kim Dzsong Il néhai diktátor legidősebb fia régóta száműzetésben élt, és többször bírálta az észak-koreai rezsimet. Korábban a maláj rendőrség bejelentette, hogy további észak-koreai állampolgárokat köröz a gyilkosság ügyében, és az új gyanúsítottak között “egy fontos személyiség” is van. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik