Tudomány

VX: brutális idegméreg végzett Kim Dzsong Un testvérével

Ahogy arról korábban beszámoltunk, VX idegágens végzett Kim Dzsong Nammal, Kim Dzsong Un észak-koreai pártfőtitkár féltestvérével. Mit is érdemes tudni a méregről?

Nem sokkal azután, hogy a Kuala Lumpur-i repülőtéren méreggel átitatott rongyot nyomtak Kim Dzsong Nam arcához, a férfi arcfájdalomra kezdett panaszkodni, rohama lett, majd rövidesen meghalt. A malajziai rendőrség nyomozása később kiderítette, hogy az észak-koreai diktátor féltestvérének halálát egy VX (Venomous Agent X, azaz “X mérgező ágens”) nevű idegméreg okozta.

Az anyag a világ egyik leghalálosabb mérge, melyet az 1997-es és a 2005-ös Vegyifegyver-egyezmény is világszerte betiltott. Az íztelen, színtelen, szagtalan, sűrű, olajszerű folyadék olyan izomgörcsöket okoz, melyek végül a szív leállásához vezetnek.

A szerves foszforsav-észterek közé tartozó VX-et még az 1950-es években fedezték fel – “rokonaiból” gyakran készítenek növényvédő szereket. A mérget ekkoriban gázként és folyadékként is használták.

Az anyag gázként néhány másodperc, folyadékként pedig percek, vagy órák alatt okozhat tüneteket. A VX erejét jól bizonyítja, hogy már 10 milligrammnyi bőrre felvitt méreg is elég lehet a halálhoz.

A VX egy olyan enzimet kapcsol ki, amely egy ingerületátvívő anyagot, az acetil-kolint szabályozza. Az enzim inaktivitása miatt az acetil-kolin szabadon mozoghat, így akaratlan izomgörcsöket okoz, idővel ez fáradsághoz vezet, melynek végén az izmok leállnak.

A túl sok acetil-kolin emellett a pupillákat tűhegynyire zsugorítja, az alanyok emésztési problémákat tapasztalnak, könnyezni és nyáladzani kezdenek.

A brutális mérget a múltban gyakran használták, főleg a japán világvége szektára, az Aum Sinkrikjóra volt jellemző. 1995-ben feltehetőleg VX-szel hajtottak végre egy támadást a csoport egyik tagjának apja, Nagaoka Hirojuki ellen. A férfi 30 perc után hevesen izzadni kezdett, pupillája pedig összeszűkült. Nagaoka később elképesztő görcsöket élt át, végül el is ájult.

20 évvel a támadás után a férfi még mindig teste jobb oldalának zsibbadtságára panaszkodik, továbbra is oxigéncsövet használ a légzéshez.

Hogy lehet túlélni?

Bár a VX valóban elképesztően mérgező, nem feltétlenül halálos. Ha időben felfedezték volna, hogy mivel támadtak Kim Dzsong Namra, bőrének vízzel és szappannal történő megtisztításával talán segíthettek volna rajta. Atropin vagy pralidoxim beadásával tovább növelhették volna az életben maradásának esélyeit – előbbi anyag gátolja az acetil-kolin receptorokat, utóbbi pedig az acetil-kolint szabályzó enzimet stimulálja.

Ami a merényletet végrehajtó nőket illeti, nem lehetetlen, hogy korábban olyan védőszereket kaptak, melyek segítik elkerülni a mérgezést. Egy másik elmélet szerint túlélésük kulcsa az volt, hogy a VX-et a helyszínen állították elő: két különböző vegyületet juttattak fel áldozatuk arcára, melyek ott reakcióba léptek egymással.

A méreg pusztító hatása miatt az 1960-as évektől kezdve egyre több nagyhatalom semmisítette meg saját tartalékait. Észak-Korea azonban nem csatlakozott semmilyen nemzetközi megegyezéshez, így a becslések szerint akár 4 500 tonnányi halálos ágense is lehet.

(Live Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik