Nagyvilág

Elmozdították hivatalából a kormányt vizsgáló venezuelai főügyészt

A caracasi székhelyű alkotmányozó nemzetgyűlés egyhangúlag elmozdította hivatalából Luisa Ortega Díaz venezuelai főügyészt szombaton. A főügyész sokáig kitartóan támogatta a szocialistákat, de végül Nicolás Maduro elnök ellen fordult. Az 545 tagból álló, vasárnap megválasztott nemzetgyűlés első ülésén legfeljebb két évben határozta meg működésének időtartamát.

Luisa Ortega Díaz a hét közepén jelentette be, hogy tömeges választási csalás gyanújával vizsgálatot indított a Nicolas Maduro vezette venezuelai kormány és a választási hatóságok ellen. A választási bizottság azt közölte, hogy mintegy 8,1 millióan járultak urnákhoz a hétvégén, ami 41,5 százalékos részvételi arányt jelent. Független szakértők ezzel szemben maximum ennek a felére becsülték a szavazók számát.

Otthonából hurcolt el két ellenzéki vezetőt a venezuelai titkosszolgálat
A hozzátartozók sem tudják, hová vitték őket.

Díaz hivatalát az alkotmányozó nemzetgyűlés döntése nyomán az eddig emberi jogi ombudsmanként dolgozó Tarek William Saab veszi át. Az ellenzék bírálta Saabot, mert szemet hunyt a hatósági túlkapások fölött. “Az alkotmányozó nemzetgyűlés megoldja Maduro politikai gondjait, kvótákat határoz meg és felkoncolja az intézményeket” – mondta José Manuel Olivares ellenzéki törvényhozó, miután értesült Ortega sorsáról.

Az alkotmányozó nemzetgyűlés hatalmát egy politikai intézmény sem korlátozhatja; a testületnek jogában áll átírni az alaptörvényt, átrendezni az állami intézményeket és engedélyezheti Madurónak a rendeleti kormányzást.

Eközben az 1991-ben alapított Mercosur dél-amerikai gazdasági szervezet határozatlan időre felfüggesztette Venezuela tagságát a demokratikus normák megszegésére hivatkozva. Argentína, Paraguay, Uruguay és Brazília külügyminiszterei Sao Paulóban jelentették be a lépést, és sürgették Madurót, hogy engedje szabadon a foglyokat és azonnal indítsa el a politikai átmenetet. A rendelkezést csak akkor függesztik fel, ha a többi tag úgy látja, hogy Venezuelában helyreállt a demokratikus rend.

“Azt mondjuk: elég volt! Elég volt a halálból, elég volt az elnyomásból. Nem engedhető meg a nép ilyen mértékű kínzása” – hangsúlyozta Aloysio Ferreire brazil külügyminiszter a Mercosur ülése után.

A szervezet alapító okirata nem rendelkezik a tagkizárásról. A Mercosur decemberben egyszer már felfüggesztette Venezuela tagságát, de a vitatott alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztása, valamint a folyamatos tüntetések és az ellenzéki hangok elfojtása nyomán tovább szigorított álláspontján.

Maduro a felfüggesztés bejelentése után röviddel úgy nyilatkozott egy argentin rádióadónak, hogy országát sohasem fogják kizárni a Mercosurból.
“Venezuelát nem fogják kizárni a Mercosurból. Soha. Ez olyan lenne, mintha kivágnának minket a térképről és száműznének Latin-Amerikából. Mi vagyunk a Mercosur, lelkünkkel, szívünkkel és életünkkel” – mondta a szocialista vezető a Radio Rebelde argentin rádióadónak. Maduro azt bizonygatta, hogy a “puccsot szító” brazil “oligarchia” és a “nyomorúságos” argentin kormány erőfeszítései kudarcba fognak fulladni.

Az alkotmányozó nemzetgyűlés létrehozását a nemzetközi közösség számos tagja elítélte. Megfigyelők szerint a testület Nicolás Maduro elnök egyik újabb próbálkozása hatalma kiterjesztésére. Április óta folyamatosak a zavargások a gazdasági és belpolitikai válság sújtotta országban, az utcai összecsapásokban legalább 120-an meghaltak és több mint kétezren megsebesültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik