Nagyvilág

Otthonából hurcolt el két ellenzéki vezetőt a venezuelai titkosszolgálat

A venezuelai titkosszolgálat kedd hajnalban ismeretlen helyre szállította az eddig házi őrizetben lévő Leopoldo López és Antonio Ledezma ellenzéki vezetőket – közölték a családtagok.

A hozzátartozók szerint mostantól Nicolás Maduro venezuelai elnök felel a politikusok sorsáért.

Otthonából hurcolták el Leopoldót. Nem tudjuk, hol van

– írta a Twitteren López felesége, Lilian Tintori. Tintori egy videót is megosztott, amelyen látható, hogy a titkosszolgálat ügynökei egy autóba tuszkolják az ellenzéki politikust.

Ledezma elfogásáról is hoztak nyilvánosságra képeket.

Azért vitték el Leopoldo Lópezt és Ledezmát, hogy megfélemlítsenek és demoralizáljanak minket

– vélekedett Freddy Guevara ellenzéki képviselő.

A helyi tájékoztatási minisztérium nem kommentálta a történteket.

López három évig börtönben raboskodott a 2014-es utcai tüntetésekben játszott szerepéért, majd július elején házi őrizetbe helyezték. Ezt az intézkedést sokan a belpolitikai viszály rendezése irányába tett előrelépésként értékelték. A másként gondolkodó politikus ügyvédje, Juan Gutierrez a Twitter internetes közösségi portálon azt írta:

Nincs jogi alapja a házi őrizetre vonatkozó döntés visszavonásának.

Ledezma 2015 óta volt házi őrizetben, korábban őt is bebörtönözték, mert a vád szerint államcsínnyel meg akarta buktatni Madurót.

Az elmúlt napokban mindkét ellenzéki vezető felszólította a venezuelaiakat, hogy csatlakozzanak a vasárnap megválasztott alkotmányozó nemzetgyűlés elleni tüntetésekhez.

Két embert agyonlőttek Venezuelában egy tüntetés után
Vasárnap négyre emelkedett az alkotmányozó nemzetgyűlési választások miatt kitört összecsapások halálos áldozatainak a száma.

Az ellenzék bojkottálta a szavazást, és a nemzetközi közösség jelentős része is a demokrácia elleni lépésként értékelte a Maduro híveiből álló, 545 fős testület létrehozását.

Az elhurcolt ellenzékiek ügyvédjei és hozzátartozói közölték, hogy visszavitték őket a Caracastól pár órányi útra lévő Ramo Verde katonai börtönbe, ahol korábban a büntetésüket töltötték, mielőtt könnyítésként házi őrizetbe kerültek.

Catherine Ray, az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője azt mondta, hogy a venezuelai ellenzékiek elhurcolása egyértelműen rossz irányba tett lépés, amely a feszültségek fokozódásához vezethet. Közölte: az EU követeli, hogy a venezuelai vezetés szolgáljon több információval a fogvatartottak helyzetéről. Hangsúlyozta, hogy a kormány feladata az intézményekbe vetett bizalom helyreállítása a feszültség csökkentése érdekében, továbbá az, hogy megteremtse a békét hozó, hatékony tárgyalások lehetőségét. A szembenálló feleket az unió továbbra is arra kéri, hogy tartózkodjanak az erőszak minden formájától. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik