Nagyvilág

Az EBESZ kimondta: Oroszország hibrid háborút folytat Ukrajna ellen

Felszólították Oroszországot, hogy vonja vissza a Krím-félsziget önkényes elcsatolásáról szóló határozatot.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Parlamenti Közgyűlése pénteki minszki értekezletén határozatot fogadott el, amelyben kimondta, hogy Kelet-Ukrajnában, Donyeck és Luhanszk megyék egyes területeit orosz „hibrid” katonai erők tartják ellenőrzésük alatt.

A határozatban felszólították Oroszországot, hogy tegyen gyakorlati lépéseket az EBESZ ukrajnai megfigyelői missziója biztonságának szavatolására, illetve arra, hogy ezentúl tartózkodjon az agresszív lépésektől, valamint törölje el az Ukrajnához tatozó Krím-félsziget önkényes elcsatolásáról hozott határozatát.

Az EBESZ fehéroroszországi értekezletével egy időben hozta nyilvánosságra az Ukrán Biztonsági Szolgálat elhárítási részlege a múlt hónap végén, a kelet-ukrajnai harcok övezetében semlegesített, hattagú szakadár diverziós és felderítő csoport iratairól készített fotókat, bizonyítékul arra, hogy a foglyul ejtettek egyike orosz katona.

Az ukrán fegyveres erők június 24-én Luhanszk megyében semlegesítették a rájuk támadó csoportot, négyet fogságba ejtettek, kettőt – mivel ellenálltak – megöltek. A fogságba ejtett orosz állampolgárságú, tüzérként szolgáló Viktor Agejev katonai igazolványáról készített fotót is közzétették. Az összecsapásban meghalt – szintén orosz állampolgárságú – Alekszandr Scserbáról egyelőre csak feltételezi az SZBU, hogy az orosz fegyveres erők hivatásos tisztje volt kapitányi rangban. Ő vezette a felderítő csapatot.

A foglyul ejtett Agejevről az orosz védelmi minisztérium a napokban azt állította, hogy már nem aktív tagja az orosz fegyeres erőknak, hanem korábban tartalékosi állományba helyezték. A katonai igazolványában azonban nincs erre utaló bejegyzés. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik