Külföld

Egy orosz fegyverest megöltek, egy másikat fogságba ejtettek ukrán katonák

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2017. 06. 25. 13:47

Ukrán katonák semlegesítettek egy szakadár diverziós felderítő csoportot a Donyec-medencei konfliktusövezetben, az összecsapásban a támadók közül kettőt megöltek, köztük egy orosz állampolgárt, négyet fogságba ejtettek, köztük szintén egy orosz állampolgárt – közölte vasárnap a kijevi hadműveleti parancsnokság.

A közzétett jelentés szerint az összecsapásban meghalt orosz fegyveres a csoport parancsnoka volt, az oroszországi Kirov városában született. A fogságba ejtettek között is van egy másik orosz állampolgár, aki a délnyugat-oroszországi Altaji területről származik.

A művelet során kézi lőfegyvereket, azaz két-két darab Kalasnyikov gépkarabélyt, golyószórót és mesterlövészpuskát, valamint egy RPG gránátvetőt foglaltak le.

A parancsnoksági jelentés szerint a szombattól érvényben lévő, úgynevezett aratási tűzszünet első napján ugyan érzékelhetően csökkent a Moszkva által támogatott szakadárok támadásainak intenzitása, az elmúlt napon mégis két ukrán katona halálát okozták. Az elmúlt 24 óra alatt a szakadárok 26-szor nyitottak tüzet ukrán katonák állásaira. A legsúlyosabb helyzet a frontvonal északi szakaszán, Luhanszk térségében volt, ahol 11-szer lőttek a szakadárok, és a minszki egyezményekben tiltott 120 milliméteres aknavetőket is bevetettek.

A donyecki szakadárok hírügynöksége, a DAN vasárnap az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság “parancsnokságára” hivatkozva azt közölte, hogy az elmúlt 24 órában az ukrán fegyveres erők 19-szer sértették meg a tűzszünetet a megyében. A másik szakadár terület, a Luhanszki Népköztársaság “népi milíciája” vasárnap reggel arról számolt be, hogy egy nap alatt az ukrán hadsereg hétszer sértette meg a fegyvernyugvást a megyében húzódó frontvonal mentén. Kijevhez hasonlóan szintén 120 milliméteres aknavetők bevetésével vádolta a milícia az ukrán fegyveres erőket. Áldozatokról egyik szakadár “népköztársaságból” sem érkezett hír.

A fegyveres konfliktus békés rendezésére létrehozott háromoldalú – Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló – minszki összekötő csoport szerdán tartott ülésén támogatásáról biztosította a fegyverszünet életbe léptetését június 24-től augusztus 31-ig annak érdekében, hogy az aratást elvégezhessék Donyeck és Luhanszk – azaz a két, harcok sújtotta – kelet-ukrajnai megyében.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.