Külföld

Hivatalosan is agresszornak minősítené Ukrajna Oroszországot

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 06. 19. 16:15

A lépést azzal indokolják, hogy így hatékonyabban tudnák felvenni a harcot a szakadár területeken.
Korábban a témában:

Rövidesen az ukrán parlament elé kerül az az elnöki törvényjavaslat, amelyben Ukrajna hivatalosan agresszornak, azaz vele hadban állónak minősíti Oroszországot – jelentette ki a Petro Porosenko mögött álló parlamenti frakció vezetője, Artur Heraszimov.

A törvényjavaslat új megoldást próbál találni arra, hogy újraintegrálják a Donyec-medencei megszállt területeket, amelyek fölött a kijevi kormány elveszítette az ellenőrzést. A politikus rámutatott, hogy mostanra sikerült kellő hatékonyságúvá fejleszteni az ukrán hadsereget, és újraélesztették a hazai hadiipart. Oroszország viszont hibridháborút folytat, amely főként azzal valósul meg, hogy hadüzenet nélkül avatkozik be egy másik állam területén katonai erővel, és felhasználja a helyi lakosságot, a konfliktust pedig polgárháborúként igyekszik beállítani. Ezen túlmenően a hagyományos hadviselés mellett erőteljes propagandát folytat a központi vezetés és az ukrán fegyveres erők lejáratására.

Újságírói kérdésre Heraszimov azt mondta: a javaslatban nincs szó a hadiállapot bevezetéséről, és biztosított afelől, hogy Ukrajna tartani kívánja magát a válság békés rendezéséről szóló minszki megállapodásokhoz. Azt mondta, a törvényjavaslattal új szintre emelik az agresszorral való szembenállást.

Olekszandr Turcsinov, a nemzetbiztonsági és védelmi tanács vezetője a múlt héten már beszélt arról, hogy Ukrajna hatékonyabban tudná felvenni a harcot, ha hivatalosan az orosz agresszor által megszállt területekké nyilvánítaná a szakadár ellenőrzésű luhanszki és donyecki területeket, pontosan kijelölné azokat az állami szintű intézkedéseket, amelyeket a felszabadításuk érdekében meg kell tenni, és ennek megfelelő jogokkal ruházná fel az ukrán fegyveres erőket. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.