Nagyvilág

Brexit: az EU-s állampolgároknak nem kell elhagyniuk Nagy-Britanniát

A jelenleg törvényesen Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok közül senkinek nem kell majd távoznia a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) időpontja után – jelentette ki Theresa May kormányfő hétfőn.

Azok a külföldi EU-állampolgárok, akik a később meghatározandó határnapig legalább öt éve folyamatosan Nagy-Britanniában élnek, hivatalosan és automatikusan “letelepedett” státust kapnak, és ugyanolyan jogosultságok illetik majd meg őket az egészségügyi ellátásában, az oktatásban, a szociális juttatásokban és a nyugellátásban, mint a brit állampolgárokat.

May erről brit alsóházban beszélt, ahol a konzervatív párti kormány jövőbeni bevándorlási stratégiájának fő pontjait ismertette. Elmondta azt is, hogy nem fognak családokat szétszakítani: azok, akik a Brexit előtt  csatlakoznak a családjukhoz, öt év elteltével kérelmezhetik a letelepedett státust, a kilépés után pedig a letelepedett státussal rendelkező EU-állampolgárokat ugyanolyan jogok fogják megilletni a családegyesítés terén, mint a brit állampolgárokat.

A státusok rendezésére két év áll majd rendelkezésre, és a kormány hajlik arra, hogy ugyanezeket a feltételeket Norvégia, Liechtenstein, Izland és Svédország brit földön élő állampolgáraira is kiterjessze. Ezen felül Nagy-Britannia azt tervezi, hogy a Brexit után is használni lehet majd az országban az EU-s egészségbiztosítási kártyát.

(MTI/Guardian)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik