2880654 06/25/2016 Pope Francis, center, visits the Tsitsernakaberd Armenian Genocide Memorial Complex in Yerevan. Asatur Yesayants/Sputnik
Külföld

Ferenc pápa: A korrupcióra nincs bocsánat

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 06. 19. 06:29

Vatikáni rendelet készül a korrupciót elkövetők és a szervezett bűnözés tagjainak kiközösítésére.

A Vatikán nemzetközi egyeztetést kezd, és egy kánonjogi tervezeten dolgozik a korrupció és maffiatevékenység miatti kiközösítésről (latinul excommunicatio). Ferenc pápa megválasztása óta gyakran elítélte a korrupciót, amit “kiirtandó daganatnak” nevezett, és hangsúlyozta, hogy

a bűnt meg lehet bocsátani, a korrupciót nem.

A pápa “Istenkáromláshoz” hasonlította és a legsúlyosabb társadalmi csapásnak nevezte a világot “elrohasztó” korrupciót, amellyel szemben hívőknek és nem hívőknek közösen kell harcolniuk. Az egyházfő jelezte, a bűnös bocsánatot kér, a korrupt soha, mert “úgy érzi, nincs is rá szüksége”.

A pápa szerint nincs különbség korrupció és maffia között. Mindkettő kizsákmányolja embertársait a közös jó keresése helyett.  

Ferenc pápa 2014-ben a calabriai Cassano all’Ionióban kijelentette, hogy a maffiózókat az egyház kiközösíti. Korábban II. János Pál 1993-ban a szicíliai Agrigentóban szólította fel megtérésre a maffia tagjait, XVI. Benedek pedig 2010-ben szintén a Palermóban a halál útjának nevezte a maffiát.

Az olasz hatóságok elsőként üdvözölték a vatikáni bejelentést. Michele di Bari a calabriai Reggio Calabria maffiaellenes ügyésze szerint az fordulatot hozhat Dél-Olaszországban, ahol a szervezett bűnözés uralta kistelepüléseken élők, közöttük a plébánosok is félnek a “maffiózó szomszédtól”, akit most senki nem mer kizárni a helyi közösségből, míg az egyházi kiközösítés “minden alibitől megfosztaná a bűnözőket”.

Pietro Grasso volt ügyész, az olasz szenátus elnöke rendkívüli lépésnek nevezte a korruptak kiközösítését, amellyel “senki soha többé nem igazolhatná a korrupciót”. Raffaele Cantone az olasz korrupció ellenes hatóság (Anac) elnöke szerint a kiközösítésnek nemcsak egyházi és jogi, hanem nemzetközi politikai üzenete is lenne.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Harry Potter author J.K Rowling attends the world premiere of Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2 in central London on July 7, 2011.  Thousands of Harry Potter fanatics screamed for the stars of the epic movie series as they hit the London red carpet for the final film's world premiere.
AFP PHOTO / CARL COURT / AFP PHOTO / CARL COURT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.