Nagyvilág

Trump megérkezett Brüsszelbe

Tüntetést is szerveznek ellene.

Brüsszelbe érkezett szerdán délután Donald Trump, aki csütörtökön részt vesz a NATO-tagállamok vezetőinek csúcstalálkozóján.

Az AP hírügynökség emlékeztet: elnökjelöltsége alatt Trump élesen kritizálta az Észak-atlanti Szövetséget, elavultnak nevezte azt, és kikelt azon tagállamok ellen, akik nem fordították védelmi kiadásokra GDP-jük legalább két százalékát. Ugyancsak megvetéssel beszélt Brüsszelről, amit a terrortámadásokat követően koszfészeknek nevezett.

Brüsszel a negyedik állomása Donald Trump tengerentúli körútjának, az ötödik, egyben utolsó Szicília lesz, ahol a G7-államok vezetőivel találkozik.

A belga fővárosban több ezer tüntető gyűlt össze Trump látogatása ellen tiltakozva, elsősorban az amerikai elnök környezetvédelmi és bevándorláspolitikáját kifogásolták. A tiltakozók útvonala elkerüli az amerikai követséget és a Királyi Palotát, ahol Trump tárgyalásokat tart.

A belga miniszterelnökkel, Charles Michellel folytatott megbeszélése előtt Trump azt mondta, együtt fognak működni számos probléma megoldásában, ezek közül az első számú a terrorizmus. Szerinte az olyan események, mint a manchesteri robbantás, emlékeztetnek arra, mennyire fontos megnyerni a harcot. „Győzni fogunk, ez száz százalék” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik