Nagyvilág

Le Pen beszédet lopott, párttársai szerint csak tisztelgett

A francia szélsőjobb elnökjelöltjének minapi beszéde egy az egyben a már kiesett jelölt, Francois Fillon beszédének koppintása.

Valószínűleg nagyon amatőr hibát vétett a kampányában Marine Le Pen és csapata: gyanús, hogy plagizálta a francia elnökválasztás már kiesett konzervatív jelöltjének, Francois Fillonnak a beszédét. Párizstól északra, Villepinte-ben adta elő Le Pen a szónoklatot, aminek sok része betűről betűre megegyezett Fillon április 15-én elmondott beszédével. A botrány a Ridicule TV nevű szatirikus YouTube-csatornán robbant ki ezzel a videójukkal:

A Liberation lap azt írja, a beszéd egész fontos és jelentős lett volna Le Penék tervei szerint, ehelyett közröhej tárgya lett. A Nemzeti Front – aminek pártelnöki pozíciójáról Le Pen lemondott a kampány miatt – egyik tisztviselője szerint csak egy gesztus volt Fillon felé a sok idézés, illetve azt jelezte ezzel Le Pen, hogy nem szektariánus, hanem valóban független jelölt.

Franciaországban vasárnap tartják az elnökválasztás második fordulóját, amibe az első forduló két legnépszerűbb jelöltje került be: a szélsőjobbos Marine Le Pen és a középbalos Emmanuel Macron. Macron előnye ugyan lassacskán csökken, de még mindig jelentős, közel 60:40 százalékra vezet.

(BBC News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik