Nagyvilág

Egy bukott jelölt okozhatja Macron vesztét

A radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon az egyetlen, aki még nem foglalt állást a két második körös jelölt között. Hallgat, mintha nem látna különbséget köztük, pedig könnyen lehet, hogy az ő szavazói döntik majd el, ki lesz Franciaország elnöke.

Öröm, felszabadultság, megkönnyebbülés. Nagyjából ezekkel a szavakkal lehetett volna jellemezni a politikai elitet átjáró hangulatot, miután Emmanuel Macron megnyerte a francia elnökválasztás első fordulóját Marine Le Pen előtt. Németország ünnepelt és már a francia-német kapcsolatok megújulását üdvözölte, Brüsszel pedig reményét fejezte ki a populizmus megállítására.

De lehet, hogy előre isznak a medve bőrére.

Az első, Ipsos által készített közvélemény-kutatás szerint az exbankár Macron a szavazatok 62 százalékával győz, Le Pen pedig 38 százalékkal elvérzik a jövő vasárnapi második fordulóban. Ehhez képest az Opinionway csütörtöki felmérése már azt mutatja, hogy a Nemzeti Front már csak volt elnöke 41 százalékra zárkózott.

Bármilyen nagy is Le Pen lemaradása, nem szabad őt leírni, mert soha életében nem volt ilyen népszerű.

Az első körben 7,6 millió választó szavazott rá, ami több mint 2,8 millióval több, mint a párt eddigi rekordja, amit még apja, Jean-Marie Le Pen jegyzett 2002-ben. Apjával akkor Jacques Chirac feltörölte a padlót és 82 százalékos győzelmet ünnepelhetett a második körben. Ez legalább húsz százalékkal több, mint amit most Macronnak jósolnak.

Franciaország ma jóval megosztottabb, mint volt 2002-ben. A munkanélküliségi ráta az egekben, hárommillió embernek nincs állása, és mindenki fejében ott van, hogy 2015 óta több mint kétszázan haltak meg terrortámadásban francia földön. Az előbb felsorolt problémák Le Pen kezére játszanak, és ő él is vele.

Hétközben ideiglenesen lemondott pártja éléről azzal az indokkal, hogy így könnyebben képviselheti a francia nép érdekeit. Mostantól minden erejével arra koncentrál, hogy a jobb és a szélsőbaloldalról szavazókat szerezzen. A bejelentés a párt szempontjából csak technikai jellegű volt. A vezetést az addigi alelnök Jean-Francois Jalkh veszi át, aki messze földön híres a Le Pen család iránti tiszteletéről.

Jean-Francois Jalkh
Fotó: Europress/AFPJacques Demarthon

Mindkét jelölt elment a Whirlpool-gyárba

Le Pen szerdán váratlanul megjelent az amiensi Whirlpool-gyárnál, ami valószínűleg jövő júniusban bezár. A régióban az első fordulóban a szavazatok egyharmadát gyűjtötte be a szélsőjobboldali jelölt, tehát nem meglepő, hogy kitörő örömmel fogadták őt.

Ott vagyok, ahol lennem kell, a Whirlpool alkalmazottjaival, akik a kontrollálatlan globalizáció, egy szégyenteljes gazdasági modell ellen küzdenek

– mondta beszédében.

Le Pen mindenkivel kezet fogott és szelfiket készített. Megígérte, hogy megmenti a gyárat, amelyet Lengyelországba költöztetnék. Közölte, ha megválasztják, ideiglenes állami védelem alá helyezi az üzemet és 35 százalékos adót vet ki a külföldön működő francia cégek termékeire.

Két órával később Macron is megérkezett hivatalos látogatására a Whirlpoolhoz, ahol a szakszervezeti képviselőkkel volt előre leegyeztetett tárgyalása. A Le Pen által kellően felbőszített munkások füttyszóval köszöntötték, majd körülvették őt és több mint egy óráig vitatkoztak vele. Macron meghallgatta őket és válaszolt a kérdéseikre.

Hangsúlyozta, hogy Le Pen nem mond igazat.

Amikor a globalizáció megállításáról, a határok bezárásáról beszél, hazudik. Ha megválasztják, ez a gyár be fog zárni. Madame Le Pen nem érti, hogyan működik az ország. Ha lezárja a határokat, munkahelyek ezrei szűnnek majd meg.

Mindazonáltal nem tett rá ígéretet, hogy életben tartja a gyárat.

Mélenchon boríthat mindent

Vasárnap óta szinte az összes jelentős politikai szereplő, így Francois Fillon konzervatív jelölt és Francois Hollande jelenlegi elnök is beállt Macron mögé.

De Jean-Luc Mélenchon nem.

A szélsőbaloldali jelölt a tűzzel játszik. Mindkét finalistáról elutasítóan beszélt, mintha nem látna különbséget köztük. Közölte, hogy pártja egy online konzultáció nyomán dönti majd el, hogy hova pozícionálja magát.

Mélenchon a francia belpolitikai katasztrófa utolsó állva maradt bástyája. A karizmatikus vezető szimpatizánsai iránymutató nélkül maradtak, ami azért lényeges, mert a választók közel húsz százalékát tették ki múlt vasárnap.

Jean-Luc Mélenchon
Fotó: Europress/Getty Images

Egy a héten közölt közvélemény-kutatás szerint Mélenchon támogatóinak 50 százaléka Macronra voksolna, és csak 20 Le Penre. Ha elmennének. Pedig Macron számára Mélenchon szavazóinak távolmaradása jelentheti a legfőbb veszélyt. A közösségi médiában egyre népszerűbbek a “se Macron, se Le Pen” és a “nélkülem május 7-én” hashtagek a szélsőbaloldal körében.

Le Pen lecsapta a magas labdát és az amiensi látogatása alkalmával bejelentette, szociális programját Mélenchonéhoz igazítja, hogy meggyőzze az elkeseredett szélsőbaloldali szavazókat.

Macron azon is aggódhat, hogy a Fillont támogató ultrakonzervatív katolikus csoportok is pártatlanok a második kört illetően.

És ha ez a trend folytatódni látszik, Le Pen magabiztossága és támogatottsága akkorát ugorhat, hogy képes lehet legyőzni riválisát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik