Nagyvilág

Kifütyülték Macront a Le Pen-párti munkások

Marine Le Pen előzetes bejelentés nélkül beszédet tartott a Whirlpool amiensi gyárában szerda délelőtt néhány órával azelőtt, hogy Emmanuel Macron néhány kilométerrel arrébb megkezdte volna az egyeztetést a szakszervezeti képviselőkkel.

A Nemzeti Front látogatása miatt ő is úgy döntött, hogy szétnéz a gyárban, ahol hangos füttyszóval, kemény szavakkal és durva kérdésekkel várták őt a munkások.

A Whirlpool gyárát a bezárás fenyegeti.

Új szlogenek

Új szlogent és új plakátot mutatott be szerdán a francia elnökválasztás május 7-i második fordulójába bejutott mindkét jelölt, a centrista Emmanuel Macron és a szuverenista Marine Le Pen is.

Macron a Twitteren mutatta be szerda reggel új plakátját, amelyen kék háttér előtt a jelölt portréja látható, rajta Ensemble, la France! (Együtt, Franciaország!) felirattal.

Néhány órával később Le Pen is egy új plakátot tett közzé, amelyen a radikális jobboldali politikus egy könyvespolc előtt kék zakóban egy asztalnak támaszkodik, a plakáton Choisir la France (Franciaországot választani) felirat olvasható.

Franciaországot választani Marine Le Pen opciója (Macronnak) a testvérharcot okozó és embertelen programjával szemben

– mondta szerdai sajtótájékoztatóján David Rachline, a szuverenista jelölt kampányigazgatója a centrista jelölt piac-barátiságára utalva.

A második forduló népszavazás lesz Franciaországért vagy ellene

– tette hozzá.

Az első fordulóban Marine Le Pen kampányszlogenje “a nép nevében”  volt.

Marine Le Pen azt hirdeti, hogy az elnökválasztás második fordulója a hazafiak és a globalisták közötti népszavazás lesz, míg Emmanuel Macron szerint a hazafiak és a nacionalisták tábora áll egymással szemben, s szerinte Le Pen ez utóbbihoz tartozik.

Jóllehet minden felmérés azt mutatja, hogy a május 7-i második forduló favoritja Emmanuel Macron, a franciáknak csak 55 százaléka gondolja azt, hogy már mindent eldőlt, s a centrista jelölt a biztos befutó.

A végleges adatok szerint Emmanuel Macron végzett az első helyen az elnökválasztás vasárnapi, első fordulójában a voksok 24 százalékával, míg Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltje a második helyen futott be a szavazatok 21,3 százalékával. A második fordulót május 7-én rendezik, az OpinionWay francia közvélemény-kutató intézet friss felmérése szerint Macron 61 százalékot is szerezhet, míg Le Pennek 39 százalékot jeleznek előre.

Sarkozy Macronért

Nicolas Sarkozy volt jobboldali államfő szerdán a centrista Emmanuel Macron támogatására kérte a franciákat az elnökválasztás második fordulójában, mert szerinte a szuverenista “Marine Le Pen megválasztása és a programjának végrehajtása nagyon súlyos következményekkel járna” Franciaország és a franciák számára.

Az exelnök a Facebookon közzétett közleményében leszögezte, hogy nem áll szándékában visszatérni a politikai életbe, de összefogásra kérte a jobboldalt és a politikai centrumot.

A volt jobboldali elnök szerint a radikális jobboldali Nemzeti Front elnökének bejutása a május 7-i második fordulóba “politikai földrengést” jelent.

Nicolas Sarkozy jelezte, hogy bár Emmanuel Macront támogatja “a felelőssége” tudatában, de ezt nem jelenti azt, hogy beáll a programja mögé.

Elindult az eljárás

Az Európai Parlament (EP) szerdán elindította azt az eljárást, amely Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke és államfőjelöltje mentelmi jogának felfüggesztését eredményezheti uniós források felhasználása során elkövetett állítólagos szabálytalanságok miatt – jelentette be Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke.

A kérést továbbították az EP jogi bizottságának, amely az ilyen ügyekben illetékes

– mondta Tajani az EP szerdai rendes ülésének kezdetén. Hozzáfűzte: ez az intézkedés jelzi az eljárás megindulásának hivatalos kezdetét.

A francia hatóságok pénteken kérték Marine Le Pen mentelmi jogának felfüggesztését az Európai Parlamenttől a pártja állítólagos fiktív EP-asszisztensi állásai miatt indított vizsgálat keretében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik