CARDIFF, WALES - MARCH 17:  British Prime Minister Theresa May speaks at the Conservative Spring Forum on March 17, 2017 in Cardiff, Wales. In her speech the Prime Minister set out her desire to create a more united Britain which follows demands by leader of the SNP, Nicola Sturgeon, for a second independence referendum for Scotland  (Photo by Matt Cardy/Getty Images)
Külföld

Kerge kutatások: May drámai hibája vagy May zseniális húzása

24.hu
24.hu

2017. 04. 23. 19:20

Korábban a témában:

Megőrültek a közvélemény-kutatók Nagy-Britanniában: első olvasatban ez a legracionálisabb magyarázat arra, amit az aktuális mérések mutatnak. Merthogy a számok tökéletesen ellentmondanak egymásnak.

A Survation nevű cég Mail on Sunday-ben közzétett elemzése szerint a konzervatívok drámai fordulaton vannak túl: Theresa May kormánypártja 11 százalékot bukott négy nap alatt, 40 százalékon áll, míg a Munkáspárt már 29 százalékon. Ezzel szemben a ComRes kutatói, akik a Sunday Mirror megbízásából mértek, azt mutatták ki: a Konzervatív Párt támogatottsága az új választások bejelentése óta 4 százalékponttal emelkedett, és elérte az 50 százalékos lélektani szintet.

Hogy melyik változat van közelebb az igazsághoz, már csak azért sem mindegy, mert június 8-án előre hozott választásokat rendeznek Nagy-Britanniában. 

A két eredmény ráadásul remekül magyarázható, azaz mindkét verzióhoz hihető magyarázatok kínálhatók.

A konzervatívok zuhanását magyarázhatja, hogy May kijelentette, nem biztos, hogy garantálja a nyugdíjemelést, valamint azt, hogy nem emelnek adókat. Korábban David Cameron azt ígérte a választóknak: 2020-ig nem kell ilyen intézkedések miatt aggódniuk.

May mást mondott, igaz, pártbéli források máris arról szivárogtattak információkat a sajtónak, hogy nem végleges a döntés, azaz lehet, hogy May meghátrál. Nyilván attól sem függetlenül, hogy az ellenzék azonnal támadásba lendült. A Corbyn vezette baloldal a nyugdíjasoknak üzente, hogy hatalomra kerülve megvédené juttatásaikat. A Liberális Demokraták pedig azt jelezték, adóemelések következnek, és egyúttal rámutattak: nem lehetséges egyszerre kemény Brexitet vezényelni és erős gazdaságot építeni.

További érdekesség, hogy May a választások kiírását részben éppen azzal indokolta, hogy nagyobb – és persze új – felhatalmazásra van szüksége a Brexit levezényléséhez, így abban bízik, a konzervatívok növelik többségüket a törvényhozásban. 

Ha viszont jók a Survation számai, akkor azt jelezhetik előre: May és csapata katasztrofális politikai hibát követett el, hiszen népszerűségének csökkenése után vágna neki a választásnak.

És akkor elmélyülhetnénk abban, hogy ez miféle forgatókönyveket vetíthet előre, ám előtte érdemes szemünket a többi kutatásra vetni. Hiszen például az idézett ComRes-vizsgálat a konzervatívok hatalmas fölényét jelzi, sőt azt is, hogy May növelte támogatottságát, mióta bejelentette az előre hozott választást. Mi több, a megkérdezettek szerint a kormányfő messze alkalmasabb az ország vezetésére, mint kihívója, Jeremy Corbyn: a válaszadók 62 százaléka mondta azt, hogy May a legalkalmasabb jelölt a miniszterelnöki posztra, Jeremy Corbynról csak 25 százalék vélekedett így. Mi több, a Munkáspárt szavazóinak 45 százaléka is azon a véleményen van, hogy a Labour nem tud választást nyerni Corbyn vezetésével.

Hogy melyik verzió áll közelebb a valósághoz? Ennek eldöntéséhez is a közvélemény-kutatókhoz fordulunk… A Brexit előtt is nagyokat tévedő kutatók eredményeit átlagoló Mirror szerint a konzervatívok 44-25-re vezetnek a baloldal előtt. 

A kérdés az, ki hisz még itt a számoknak.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

PARKES, AUSTRALIA - JANUARY 12:  Elvis impersonator Dean Vegas prepares to go onstage at the Parkes Leagues Club during the Parkes Elvis Festival January 12, 2007 in Parkes, Australia. The festival, now in it's 15th year is expected to draw over 6,000 people to the small country town for the event. For one weekend every year, Parkes is innundated with Elvis fans, impersonators and performers from around the world. This year's festival will mark the 30th anniversary of the death of Elvis Presley.  (Photo by Ian Waldie/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.