Nagyvilág

Bill Gates megmosta Theresa May fejét is

A CNN Money cikke szerint Bill Gates, a világ leggazdagabb embere egy szerdai, Londonban megtartott jótékonysági rendezvényen arról beszélt, hogy a brit kormány rossz irányba halad a külföldi segélyek elapasztásával. Az üzletember szerint ezzel a lépéssel Nagy-Britannia veszít külföldi befolyásából és polgárai kevésbé érezhetik magukat biztonságban.

A Microsoft alapítója szerint a szegény országok lakóinak egészségügyi és jóléti támogatása olyan befektetés, amely túlmutat az adott ország határain. Ezek az invesztíciók valójában hosszútávú beruházások – tette hozzá. A megszólalás apropója, hogy a brit parlamentben felmerült, hogy a brexittel összefüggésben meg kellene vágni a külföldre küldött segélyek összegét, szerdán pedig Theresa May miniszterelnök nem erősítette meg, hogy hosszútávon biztosítani kívánja a segélyek jelenlegi mértékét, tehát a GDP 0,7 százalékát.

Az üzletember hasonló üzenetet címzett Donald Trump amerikai elnöknek is, miután adminisztrációja a külföldi segélyek jelentős csökkentésére tett javaslatot. Gates márciusban találkozott az amerikai elnökkel, előtte pedig egy blogbejegyzésben arról értekezett, hogy a segélyezéssel Amerika stabilizálni tud sérülékeny, instabil világrészeket,megelőzhet járványokat, így tulajdonképpen saját állampolgárai biztonságába fektet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik