Ambassador Susan Rice, National Security Advisor speaks during a conference on the transition of the US Presidency from Barack Obama to Donald Trump at the US Institute Of Peace in Washington DC, January 10, 2017.  / AFP PHOTO / CHRIS KLEPONIS
Külföld

Trump bűncselekménnyel vádolja Obama egykori tanácsadóját

24.hu
24.hu

2017. 04. 06. 10:33

Korábban a témában:

Barack Obama volt amerikai elnök egykori nemzetbiztonsági tanácsadója, Susan Rice  lehetségesnek nevezte, hogy mások lehallgatása keretében “véletlenül” lehallgatták Donald Trumpot és munkatársait, de tagadta, hogy ő szivárogtatta ki Trump egyes volt munkatársainak orosz kapcsolatait.

Donald Trump elnök szerdán a The New York Times című lapnak adott interjújában leszögezte: Susan Rice “bűncselekményt követhetett el”, amikor azonosította  lehallgatott munkatársai nevét. Az elnök szerint az Obama-kormányzat más tisztségviselői is érintettek lehetnek az ügyben.

Ez lesz a legnagyobb sztori

– mondta a Fehér Ház Ovális Irodájában adott interjújában az elnök. Ám arról nem kívánt konkrétumokat közölni, hogy szerinte kik lehetnek az Obama-kormányzat más érintett tisztségviselői.

Susan Rice kedden az MSNBC televíziónak adott interjújában tagadta a Bloomberg hírügynökség és a Fox televízió korábbi értesüléseit, miszerint politikai okokból megpróbálta kideríteni, majd kiszivárogtatni azoknak a személyazonosságát, akik Donald Trump kampánycsapatában, majd az átmenetet bonyolító munkatársai körében kapcsolatban állhattak vagy beszélgetéseket folytathattak orosz tisztségviselőkkel. Ezeket a beszélgetéseket a hírszerzés állítása szerint “véletlenül” lehallgatta és rögzítette is, amint azt John Brennan, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt igazgatója is elismerte.

A volt nemzetbiztonsági főtanácsadó az MSNBC riporterének azt mondta:

hamis az az állítás, miszerint az Obama-kormányzat politikai célokra használta a hírszerzést.

Elmondta, hogy nemzetbiztonsági főtanácsadóként más magas rangú tisztségviselőkkel együtt minden reggel megkapta a titkosszolgálati jelentéseket, amelyek konkrét neveket nem tartalmaztak, de előfordult, hogy kérte a jelentésben szereplő emberek beazonosítását a hírszerzéstől, amit indokolt esetben meg szoktak tenni.

Rice visszautasította Donald Trump állítását, hogy a Fehér Ház még az elnökválasztási kampány alatt lehallgattatta őt. Rice úgy fogalmazott azonban,

“lehetséges volt”, hogy Donald Trump és munkatársai “véletlenül” a lehallgatottak között legyenek.

Tagadta viszont, hogy egyes személyeket – így például Michael Flynnt, Trump elnök első és lemondatott nemzetbiztonsági főtanácsadóját – ő “leplezte” volna le.

Rice-ügy nagy vihart kavar a kongresszusi politikusok körében és az amerikai közéletben. Rand Paul kentuckyi republikánus szenátor például kedden este egy interjúban leszögezte: “Susan Rice révén végre előbújik az igazság”. A szenátor azt is felvetette, hogy büntetés terhe mellett a kongresszus elé kellene idézni a volt nemzetbiztonsági főtanácsadót.

Trump elnök március elején Twitter-bejegyzésben állította először, hogy a volt elnök, Barack Obama lehallgattatta őt és munkatársait. A volt elnök akkor ezt szóvivője útján tagadta.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.