Nagyvilág

Az EU felszólította Törökországot: fogják vissza magukat

Egyre nagyobb a feszültség amiatt, hogy a nyugat-európai országok nem hagyják a török minisztereket Erdogan teljhatalma mellett kampányolni.

Az Európai Unió hétfőn felszólította Törökországot, hogy tartózkodjon a túlzó kijelentésektől és az olyan lépésektől, amelyek súlyosbíthatják az amúgy is feszültségekkel terhelt helyzetet.

A Törökország és néhány uniós tagállam között az elmúlt napokban kialakult ellentétekkel kapcsolatban Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Johannes Hahn, az európai szomszédságpolitikáért és a csatlakozási tárgyalásokért felelős biztos közös nyilatkozatukban kijelentették: el kell kerülni az feszültség elmérgesedését, és meg kell találni annak a módját, hogy a kialakult helyzetben csillapodjanak a kedélyek.

Az Európai Unió továbbra is közbenjár az unió tagországai és Törökország közötti jó kapcsolatok biztosításáért – szögezték le.

Törökország és Hollandia között az után bontakozott ki indulatos vita, hogy utóbbi nem engedte két török miniszter részvételét egy szombati rotterdami kampányrendezvényen. Recep Tayyip Erdogan török államfő fenyegetőzött és nácizmussal vádolta a hollandokat, hozzátéve: „azt gondolta, hogy a nácizmus nem létezik már, de tévedett”. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik