Külföld

Trumpnak lett egy új rajongója, akit még Orbán Viktornál is jobban tisztelnek Amerikában

24.hu
24.hu

2017. 02. 26. 17:40

Nyílt levelet írt vasárnap Donald Trump amerikai elnöknek Mahmúd Ahmadinezsád, az egykori keményvonalas iráni államfő (2005-2013) írásában méltatta Trump erényeit, nevezetesen azt, hogy “becsületesen” mutatta be az Egyesült Államok korrupt politikai rendszerét.

Őexcellenciája (Trump) becsületesen írta le az Egyesült Államok politikai és választási rendszerét, amikor korruptnak és a közérdekkel ellentétesnek nevezte őket

– írta Ahmadinezsád a honlapján perzsa és angol nyelven közzétett levelében.

Az amerikai választási rendszer évtizedeken át egy bizonyos kisebbség érdekének vetette alá a nép szavazatait

– tette hozzá.

A volt iráni elnök, akinek 2009. évi újraválasztását erőszakos cselekmények kísérték, felszólította az amerikai elnököt, hogy vessen véget a közel-keleti amerikai beavatkozásnak és elődei “arroganciájának”.

Azzal kapcsolatban, hogy Donald Trump rendeletben tiltotta meg hét muszlim ország – közöttük Irán – állampolgárainak beutazását az Egyesült Államokba, hangsúlyozta, hogy az Amerikában élő több mint egymillió iráni jelenléte

fontos szerepet játszott az Egyesült Államok fejlődésében.

A nőkkel kapcsolatban tiszteletlen és szexista megjegyzéseket tévő Trump figyelmét arra is felhívta, hogy “a történelem nagy férfiúi a legnagyobb tisztelettel viszonyultak a nőkhöz”.

Ahmadinezsád levelét eljuttatta Svájc teheráni nagykövetségéhez, amely az Egyesült Államok érdekeit képviseli Iránban. Sem a nagykövetség, sem amerikai illetékesek nem kommentálták a levelet.

A volt iráni elnök, aki már nem tölt be semmilyen befolyásos szerepet Iránban, gyakran ír leveleket a világ vezetőinek: címzettjei voltak Trump elődei, Barack Obama és ifjabb George Bush is, valamint Angela Merkel német kancellár.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Christian Lindner (L), leader of the free democratic FDP party, walks past German Chancellor Angela Merkel during a session at the Bundestag (lower house of parliament) on November 21, 2017 in Berlin. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN

Ezért a kudarcért megfizethet Merkel

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.