Nagyvilág

Kotonautomatákat telepítenek a cseh börtönökbe

Ingyen óvszerhez juthatnak hónapokon belül három cseh börtön elítéltjei, mivel három automatát is telepítenek – írja az Aktualně. A cél egyértelmű: a szexuális úton terjedő betegségek megelőzése. Az is fontos, hogy a büntetés-végrehajtási intézetekben tabutémának számít a (homo)szexuális érintkezés kérdésköre, ez is lazulhat az intézkedéssel.

Az ötlet egyébként a cseh drogügyi és függőségi központtól szármzik, de a büntetés-végrehajtás és az igazságügyi minisztérium is támogatta. Az automaták telepítéséhez felvilágosító kampányt is terveznek. Az intézkedéscsomag oka egyértelmű, ahogy Tereza Černíková, az egyik ötletgazda fogalmazott:

A börtönökben magasabb a népsűrűség, ami rizikót jelent a fertőző betegségek megjelenésére.

Az óvszerautomaták telepítése része egy európai programnak is. Ugyanis óvszert – ha nem is automatából – de adnak a raboknak már az európai országok kétharmadában. A cseh újítás abban áll, hogy önkiszolgáló módon juthatnak hozzá rabok a fertőzés elkerülését szolgáló kondomhoz. Az automatákat olyan helyre telepítik, ahol a rabok úgy vételezhetnek óvszert, hogy alig lássa valaki (pl. vécék).

(Képünk illusztráció.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik