Belföld

Milliós kártérítés járhat a raboknak a rossz körülmények miatt

A börtönök lakói faliújságokról és fogvatartotti fórumokról értesülhetnek, hogy kártalanítást követelhetnek az intézményi körülmények, főként a túlzsúfoltság miatt – értesült a Magyar Nemzet. A részleteket a kormány hirdetményben ismerteti, amihez űrlapot is mellékelnek, ennek kitöltésével kérhetnek pénzt az egykori és jelenlegi rabok.

A háttérben az áll, hogy Strasbourgban az utóbbi években többször alulmaradt a magyar büntetés-végrehajtás a rabok által indított eljárásokban. 2015-ben például hat fogvatartott számára több mint 22 millió forint kártérítést fizetett ki az állam a túlzsúfoltság és az ebből fakadó megalázó körülmények miatt.

Az Országgyűlés tavaly októberben törvénymódosítást fogadott el, eszerint az állam normatív rendszerben kártalanítja azokat, akiknek az elhelyezése alapvető jogokat sért. A szabályozás idén január 1-jén lépett hatályba.

A törvény kiemel jelentősebb példákat, miért kaphatnak pénzt a jelenlegi és egykori rabok, ilyen például az, hogy a mellékhelyiség több helyen a zárka légterének része volt, illetve a szellőztetés, világítás és fűtés, és az előírtnál kisebb élettér problémája is.

A kártalanítás összege egy napra eső összege 1200 és 1600 között lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik