Nagyvilág

Magyarok sértegetése miatt kaszált el egy tévét a román médiahatóság

Szijjártó Péter intézkedését boncolgatták az egyik hírcsatornán, a beszélgetés gyűlölködésbe csapott át.

A román médiahatóság hétszázezer forintnyi lejre büntetett egy tévécsatornát magyarellenes kirohanásokért – közölte az MTI-vel a testület egyik tagja, Borsos Orsolya Éva.

A Realitatea televízió december 6-i műsorában azt kommentálták a meghívottak, hogy Szijjártó Péter megtiltotta a magyar diplomaták részvételét a december elsejei román nemzeti ünnep alkalmából rendezett fogadásokon. Borsos szerint egy idő után a beszélgetés kimerítette a gyűlöletbeszéd fogalmát, mindhárom vendégnek voltak magyarellenes és RMDSZ-ellenes kijelentései, a műsorvezető pedig „lovat adott alájuk”.

A műsorban annak a jogszabályi kötelezettségnek sem tettek eleget, hogy ha szóba kerül egy nemzeti vagy vallási kisebbséget érintő téma, az adott közösség nézőpontját is ismertetni kell.

A műsor miatt az RMDSZ tett panaszt. A súlyosabb pénzbírságra vonatkozó első javaslat nem kapta meg a 11 tagú testület legalább 6 tagjának támogatását, így végül Alexandru Jucan CNA-tag kezdeményezésére döntöttek a tízezer lejes bírságról. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik