Nagyvilág

Az amerikai alelnök is elmegy az abortuszellenes demonstrációra

Trump már előre aggódik, hogy a média nem fog alaposan beszámolni a washingtoni menetről.

Abortuszellenes demonstrációt tartanak pénteken Washingtonban, a felvonuláson részt vesz Mike Pence alelnök és felszólal Donald Trump tanácsadója, Kellyanne Conway is.

A rendezvényre több tízezer embert várnak, a szervezők szerint a menet hasonló jelentőségű lesz, mint az 1988-ban Reagan elnöksége alatt rendezett hasonló demonstráció, vagy az, amit 2008-ban kifejezetten George W. Bush elnök óhajára tartottak. Azonban eddig még egy ilyen rendezvényen sem vett részt amerikai elnök vagy alelnök.

Pence, aki evangéliumi katolikusnak nevezi magát, az abortuszellenes mozgalmak ünnepelt személyisége. Korábban Indiana állam kormányzójaként az Egyesült Államok egyik legszigorúbb abortusztörvényét írta alá. Az abortusz ellen a Bibliából, Jeremiás könyvéből vett idézettel érvelt: „Mielőtt az anyaméhben megalkottalak, már ismertelek”.

Donald Trump szerda este az ABC televíziónak adott interjúban már előre azon aggódott, hogy a média nem számol majd be kellő terjedelemben és mélységben az abortuszellenes megmozdulásról. (MTI)

Donald Trump egyébként hétfőn írta alá azt a rendeletet, amely megvonja a szövetségi támogatást azoktól a nemzetközi szervezetektől, amelyek abortusszal kapcsolatos tanácsadást is nyújtanak. Az új amerikai vezetés hozzáállását jól jellemzi az a fotó, amelyen az látható, hogy a nők életét és jogait érintő rendelkezést az új elnök kizárólag férfiak gyűrűjében írta alá.

Getty Images Hungary
Getty Images Hungary

Ajánlott videó

Olvasói sztorik