A következő élő közvetítés része Beiktatták, Donald Trump az Egyesült Államok elnöke

Az elnök, aki belehalt a beiktatási beszédbe

William Henry Harrison, az Egyesült Államok kilencedik elnöke minden idők leghosszabb beiktatási beszédét tartotta 1841. március 4-én, hogy utána a legrövidebb ideig hivatalban lévő elnökként vonuljon be a történelembe. És úgy, mint akit pont beiktatási beszéde ölt meg, egy hónappal a szónoklat után.

Harrison egy különösen hideg, szeles napon mondta el beszédét a Capitolium épülete előtt felállított pódiumon. A 68 éves politikus a rossz idő ellenére nem viselt se kabátot, se kalapot, a zárt hintó helyett lóháton tette meg az utat a ceremónia helyszínére, majd egy 1 óra 45 percig tartó, 8 445 szavas beszédet mondott el.  (Csak összehasonlításként: Ez négyszer olyan hosszú, mint Barack Obama 2013-as beszéde. A legrövidebb George Washington második beiktatási beszéde volt: mindössze 135 szavas)

Harrison pontosan egy hónappal később, április 4-én halt meg, halálát a hivatalosan meghatározott ok szerint tüdőgyulladás okozta, ami a beszéd közben elszenvedett megfázásból alakult ki. (Ugyanakkor ezt az elmúlt években megkérdőjelezték, és halálát lehet, hogy inkább a szennyvízzel szennyezett fehér házi ivóvíz, és baktérium fertőzés okozhatta.)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik