Nagyvilág

Ciki: kamuországról beszélt a lengyel külügyminiszter

Nem egy drogbáróról akart beszélni Witold Waszczykowski, de mégis sikerült. Egy nem létező államot talált ki, rögtön körbe is röhögte az internet. Magyarország is megkapta a magáét.

Jó nagyot bakizott a lengyel külügyminiszter, Witold Waszczykowski New Yorkban, amikor sikerült egy új országot kitalálnia. A lengyelek most hevesen lobbiznak azért, hogy nem-állandó tagságot nyerjenek el az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT).

Waszczykowski arról beszélt, hogy amikor két hónapja a Dominikai Köztársaságban járt, találkozott Belize és “San Escobar” minisztereivel.

Elsőre azt hihetné az ember, a nem létező San Escobart a létező El Salvadorra értette (aminek San Salvador a fővárosa), de a malőrt magyarázni igyekvő lengyel külügy szerint nyelvbotlás volt, Saint Kitts és Nevis spanyol változatát mondta ki rosszul.

Az internet nem felejt, egyből lecsaptak a mémgyárosok Waszczykowski hibájára. Volt, aki megalkotta az – arab nemzetek zászlóira nagyon emlékeztető – San Escobar zászlaját is. Sőt, Twitter-oldalt is létrehoztak az államnak. Azzal is ökörködtek, hogy most épül a kamuállamban Waszczykowski szobra, aki sokat tett a kétoldalú kapcsolatokért.

Az is elég menő lett, aki egy San Escobar-i bankjegyet is megalkotott Jaroslaw Kaczynski, Lengyelország szürke eminenciásának portréjával.

A baromkodásnak nem volt vége: volt, aki közölte, hogy San Escobar támogatja Lengyelország ENSZ BT törekvéseit, más pedig Saint Kitts és Nevist ekézte, amiért beleavatkozott a két ország gyümölcsöző kapcsolataiba. A legnagyobb rúgás azonban minket is utolért:

vicces addig, amíg rá nem jössz, hogy [Lengyelországnak] nem maradt más szövetségese, mint Belarusz, Magyarország és egy elképzelt karibi állam.

(Telegraph)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik