Külföld
Witold Waszczykowski, Poland's foreign minister, looks on during a panel session at the World Economic Forum (WEF) in Davos, Switzerland, on Friday, Jan. 22, 2016. World leaders, influential executives, bankers and policy makers attend the 46th annual meeting of the World Economic Forum in Davos from Jan. 20 - 23. Photographer: Matthew Lloyd/Bloomberg via Getty Images

Lengyel külügyminiszter: Brüsszel maximum tanácsokat adhat

24.hu
24.hu

2016. 06. 02. 11:18

A jogállamiság normáinak betartására vonatozó brüsszeli állásfoglalás semmire se kötelezi Lengyelországot - jelentette ki csütörtökön Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter a lengyel rádiónak adott interjúban.

Mi úgy tekintünk erre a dokumentumra, mint egy véleményre, javaslatra, amely semmire se kötelez bennünket

– fogalmazott a tárcavezető. Kifejtette, hogy Lengyelországgal szemben a jogállamisági mechanizmus elindítása nem az ország megbüntetését jelenti – ez egy belső bizottsági eljárás, amelyet 2014-ben a testület vezetett be, és nem uniós tagországok (hanem a bizottság) kezdeményezése volt.

Waszczykowski azt mondta, hogy elküldi Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság első alelnökének a varsói választ, amelyben arról tájékoztatja őt, hogy tárcája megkapta a testület állásfoglalását, továbbította az államfőnek, a miniszterelnöknek, és elküldi a parlamentnek is, amely figyelembe veheti – bár nem köteles ezt megtenni – az alkotmánybíróságról szóló törvény módosításakor.

A bizottság tanácsokat adhat, de nem ítélkezhet fölöttünk. A tagországok közötti alkuk révén megválasztott hivatalnokoknak nem áll jogukban döntéseket hozni a tagországok helyzetéről

– mondta a lengyel külügyminiszter.

Az Európai Bizottság szerdán hivatalosan elindította Lengyelországgal szemben a jogállamisági mechanizmus alkalmazását, elküldve a lengyel hatóságoknak az alkotmánybíróságra vonatkozó törvénymódosításokkal kapcsolatos álláspontját. Frans Timmermans szerint a lengyel féllel folytatott intenzív párbeszéd ellenére egyelőre nem sikerült megoldást találni a főbb vitás kérdésekre. A bizottság szerinte nem kíván belefolyni a lengyelországi politikai vitákba, az eljárásnak az a célja, hogy gyors és hatékony megoldást találjanak a problémákra, és biztosítsák a jogállamiság működését.

Bár az Európai Bizottság nem hozta nyilvánosságra állásfoglalásának szövegét, közleményében világossá teszi, hogy mit kifogásol.

Aggályosnak tartja az alkotmánybíróság egyes tagjainak tavaly decemberi kinevezését, valamint a taláros testület ezzel kapcsolatos döntéseinek végre nem hajtását.

Kifogásolja továbbá a lengyel alkotmánybírósági törvény tavaly decemberi módosítását, illetve azt, hogy a kormány nem tartja tiszteletben az erről született márciusi alkotmánybírósági ítéletet, valamint az azóta hozott alkotmánybírósági ítéleteket. Varsónak két hét áll rendelkezésére, hogy a dokumentumra választ adjon, majd az Európai Bizottsággal közösen kellene kidolgoznia az azonosított problémák megoldását. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.