Nagyvilág

Megtalálták, kik miatt kapott ki csúnyán Clinton

Eddig mindenki koncepciózusan a kisebbségekre fogta Hillary Clinton választási vereségét az USA-ban, pedig a Vice cikkéből kiderül, a kép sokkal árnyaltabb. A kisebbségeket azért volt mostanában divatos elővenni, mert hagyományosan a feketék és latinók alkotják a Demokrata Párt egyik fő szavazóbázisát. Egyes államokban valóban nem mentek el elegen szavazni, de a fő gond nem ez volt, hanem

hogy a demokrata szívű fehér választópolgárok se álltak fel a fotelből november 8-án, hogy megnyerjék a választást Clintonnak.

A Vice nagyon alaposan megvizsgálta a USA Today térképét és adatait, hat demokratából republikánusba átvedlő államot néztek meg. A részvétellel Michiganben, Floridában és Pennsylvaniában nem volt gond, ellenben Ohio, Wisconsin és Iowa 11 megyéjében alacsonyabb volt, mint négy éve.

Milwaukee választókörzetében – ami 65 százalékban fehér – pl. 43 ezernél is több demokrata szavazó maradt otthon 2012-höz képest, miközben a republikánusoknál ez a szám csak 28 ezer volt. Több megyében is sokkal több volt a hiányzó demokrata szavazó, mint a republikánus, akikből tehát nem lett több négy év alatt.

Érdekesség, hogy egy őslakos (indián) többségű megye is alacsony részvételt produkált, ezt is elbukta Clinton. És hogy teljes legyen a rasszok káosza: négy éve tehát csomó fehér többségű megyében többen voksoltak a fekete Obamára, mint most a fehér Clintonra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik